Un fost viceprimar şi secretarul Primăriei Hunedoara, acuzaţi de fraude cu fonduri europene

| 02 dec, 14:04

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de mai mulţi funcţionari din Primăria Hunedoara, într-un dosar privind fraude cu fonduri europene, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DNA, Aurel Bugnariu Raţă, secretar al Primăriei Hunedoara, este acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, iar fostul viceprimar Dan Nicolae Robert (în prezent, deţinut în Penitenciarul Gherla) este urmărit penal pentru abuz în serviciu şi conflict de interese. 

În acelaşi dosar, au fost puşi sub acuzare Daniela Arieta Căpâlnă, şef Serviciu Buget Finanţe Contabilitate în cadrul Primăriei Municipiului Hunedoara, precum şi Alexandrina Petronela Coşăreanu, soţia lui Dan Nicolae Robert. 

Procurorii DNA susţin că, în perioada 2010-2012, Alexandrina Petronela Coşăreanu a întocmit în fals opt contracte de arendă prin contrafacerea semnăturilor unor persoane, pe care ulterior le-a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - Centrul Judeţean Hunedoara, în vederea obţinerii de subvenţii.

Valoarea fondurilor astfel obţinute se ridică la suma de 1.875.246 lei, din care 558.076 lei reprezintă fonduri europene (FEGA), 1.078.564 lei reprezintă fonduri europene (FEADR), iar 238.605 lei fonduri din bugetul naţional. 

În acelaşi sens, în cursul anului 2010, în baza unui contract de arendare, Alexandrina Petronela Coşăreanu a solicitat acordarea schemei de ajutor şi pentru o parcelă în suprafaţă de 118,50 ha păşune, proprietatea municipiului Hunedoara. 

Conform DNA, documentul respectiv a fost încheiat fără a exista o hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Hunedoara şi fără a se organiza o licitaţie publică în vederea atribuirii suprafeţei respective în favoarea Alexandrinei Petronela Coşăreanu. 

Mai mult, contractul respectiv, semnat din partea Primăriei Hunedoara de Aurel Bugnariu Raţă la rubrica "Arendator Primar" şi de Arieta Daniela Căpâlnă la rubrica "Director economic", cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a fost încheiat cu titlu gratuit, fără ca între părţi să se stabilească un preţ, conform prevederilor legale, cauzându-se o vătămare a intereselor legitime ale administraţiei locale. 

În aceleaşi condiţii de nelegalitate, contractul a fost prelungit printr-un act adiţional la data de 5 aprilie 2012, pe o perioadă de 5 ani, fiind semnat din partea Primăriei la rubrica "Arendator Primar" de către viceprimarul Dan Nicolae Robert, soţul Alexandrinei Coşăreanu. 

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ