Laura Codruța Kovesi, inclusă pe o listă cu 28 de personalități care configurează, agită și răscolesc Europa

| 02 dec, 13:23

Şefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kövesi, este inclusă pe lista publicată miercuri de site-ul politico.eu, intitulată '28 de oameni din 28 de țări, care configurează, agită și răscolesc Europa', alături de alte personalități, câte una din fiecare țară membră a UE,

Întrebată de politico.eu care ar fi sloganul său pentru Europa, Laura Codruța Kövesi a răspuns: 'Mai multă educație, mai puțină corupție'.

Șefa DNA mărturisește că nu admiră în mod special niciun personaj istoric, dar precizează că admiră 'oamenii care au reușit să facă ceva în viață, care sunt serioși, responsabili și profesioniști'.

La întrebarea 'Care sunt cele trei lucruri pe care le luați cu dumneavoastră oriunde mergeți?', răspunsul lui Kövesi este 'O carte, echipament sportiv și un telefon'.

Citeşte şi:  Laura Codruţa Kovesi: Unii preferă să stea la închisoare, dar să nu le CONFISCĂM averile

'Prima femeie devenită procuror general al României, Laura Codruța Kövesi avea numai 33 de ani când a fost numită în această funcție, în 2006. După șapte ani, a fost marcată o altă bornă atunci când Kövesi a fost numită șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), o instituție creată pentru a combate corupția la nivel înalt în perioada când România se pregătea pentru aderarea la UE. De atunci, ea conduce instituția care a anchetat cazuri de corupție implicând politicieni români marcanți, din toate partidele: fostul ministru Elena Udrea; primarul municipiului București, Sorin Oprescu; fratele fostului președinte Traian Băsescu și Victor Ponta, care la momentul punerii sub acuzare, în septembrie, încă era prim-ministru', notează publicația online, conform Agerpres.

Aceasta mai reține faptul că, numai în primele nouă luni ale acestui an, DNA condusă de Kövesi a pus sub acuzare 14 actuali sau foști parlamentari, patru miniștri, pe Victor Ponta, care a demisionat la începutul lui noiembrie, și 10 primari de orașe.

Fiică de procuror, Kövesi a făcut dreptul la începutul anilor '90, primii ani ai noii Românii democratice. Ea și-a început activitatea într-un cadru eminamente masculin, când 'sistemul încuraja discriminarea de gen' în ceea ce privește numirile. 'De atunci lucrurile s-au schimbat. Discriminarea a dispărut din sistemul judiciar, iar numirile și promovările se bazează acum pe alte criterii', explică șefa DNA pentru politico.eu.

În prezent, mulți cetățeni obișnuiți o privesc pe Laura Codruța Kövesi cu speranța că politica și societatea din România pot fi curățate de corupția profundă care a afectat țara după căderea comunismului, adaugă publicația citată.

Există și critici ai șefei DNA, care susțin că aceasta face jocuri politice. Răspunsul ei este acela că DNA îi urmărește pe toți oficialii suspectați de fapte de corupție, în ultimii ani fiind anchetați politicieni din toate partidele, indiferent că acestea se aflau la putere sau în opoziție. În 90% din cazurile de punere sub acuzare s-au dictat condamnări, ceea ce, subliniază șefa DNA, arată că probele sunt solide și procedura judiciară este respectată.

'Pentru ca lupta anticorupție să aibă succes, voința, hotărârea și abilitățile noastre nu sunt suficiente. Este vital ca independența procurorilor și stabilitatea instituțională a DNA să rămână neschimbate', conchide Laura Codruța Kövesi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 dec, 17:15
goe
e foarte adevarat, coruptia nu se rezolva numai cu arestarea preventiva si ulterior , condamnarea . Statul roman prin institutiile sale si in special Parlamentul, trebuie sa fie preocupate sa umble la cauze si nu la efect , adica la factorul preventie ! Emiterea de acte normative suple si simple cu actiune pe termen lung, de minim 10/20 de ani si promovarea in functiile politice dar si in randul functionarilor publici a unor persoane pregatite profesional, cu o vasta cultura generala si ... atentie, testate anticoruptie inainte de a fi desemnate sa candideze pentru ocuparea unor functii politice sau publice, de inalti sau simpli functionari publici ...
In urma cu mai multi ani in Georgia, fosta republica a URSS , intr'o noapte au desfiintat intreaga politie de frontiera sau rutiera si au inlocuit intreg aparatul acestei institutii ...
02 dec, 15:53
munca
Afaceri acasa!
Cum poti face bani pe net! Usor, pas cu pas, comod, acasa la tine: asa poti invata cum poti face bani pe net! Acest curs GRATUIT te invata rapid, in numai cateva zile, cum poti face bani pe net! Oricand vrei si tu cu seriozitate acest fenomenal curs online, solicita mai multe informatii la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ