Laura Codruța Kovesi: Unii conducători cred că pot scăpa. Vor urma arestări

| 01 dec, 10:39

Laura Codruţa Kovesi dezvăluie într-un interviu pentru  cotidianul suedez Expressen care este mentalitatea conducătorilor care în continuare iau mită. Lupta împotriva corupţiei este încă o problemă majoră, mai ales că această “cultură a şpăgii” porneşte chiar de la vârf, din rândul celor care ar trebui să apere interesele României.

"Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef așa-zis de temut, ne primește în biroul său spațios de la etajul al doilea, decorat cu fotografii, tablouri și simboluri religioase. Pe peretele ce dă înspre curtea interioară este expusă o fotografie de la o întâlnire cu fostul Președinte al SUA, George W. Bush, din 2009. Pe cealaltă latură a camerei se vede un desen înrămat al unui copil. Nepoata și-a desenat mătușa ca pe o sperietoare de ciori cu păsări negre care zboară pe cer", scrie jurnalistul Tomas Kvarnkullen despre şefa DNA în interviul din expressen.

Pentru cine lucrați dumneavoastră?

- Pentru țara mea. Avem o responsabilitate, iar sarcinile sunt clar definite în legislație și în Constituția României. Lucrăm pentru țară și cetățeni, spune Codruța Kovesi.

Cum răspundeți acuzațiilor că aveți o agendă politică?

- Noi nu cercetăm documente politice. Dar, dacă persoanele pe care le anchetăm au o poziție specială, este interesant pentru noi. Suntem interesați de aceia care au o poziție de conducere sau care sunt reprezentanți de seamă ai unei instituții. Dacă sunt numai politicieni, atunci nu este interesant. Am anchetat politicieni din toate partidele, atât din partidele de la guvernare, cât și din opoziție. Așadar, indiferent de averea, poziția, valorile politice ale acestora...dacă infracțiunile s-au produs în sfera noastră de jurisdicție, atunci noi le investigăm.

Aveți în vedere o carieră politică proprie?


- Nu. Am comentat, deja, acest lucru. Au existat zvonuri conform cărora intenționez să devin Președintele României. Nu, acest lucru nu se regăsește în agenda mea. Nu doresc aceasta. Când termin aici, doresc să continuu munca în domeniul juridic.

Aveți mulți dușmani?

- Nu știu. Există câțiva politicieni care nu ne iubesc. Este cât se poate de clar. Dar nu are importanță, deoarece noi primim aprecierea și sprijinul general al cetățenilor români. 66 la sută din populație se bazează pe noi și acesta este cel mai mare procentaj pentru o instituție, cu excepția Bisericii și Armatei.

Este o activitate periculoasă?

- Securitatea de aici, din clădire, este comparabilă cu aceea din alte instituții. Este adevărat, trebuie să beneficiem de protecție fizică, există martori a căror identitate trebuie protejată și există medieri la care participă persoane care pot deveni violente.

Procurorul șef vorbește cu mândrie despre rezultatele pe care, împreună cu procurorii săi, le-a obținut în ultimii ani. Dar, deși gradul de corupție din România a scăzut, există încă, într-o foarte mare măsură, ca parte a culturii puterii în țară. Laura Codruța Kovesi dă din cap și spune că este de neînțeles cum unii conducători cred că pot scăpa, în continuare, luând mită.

- Nu punem bețe în roatele carierei lor. Ei își distrug propria carieră comițând aceste infracțiuni, spune Codruța Kovesi.

Există câțiva potentați care sunt anchetați în prezent și care pot fi arestați curând?

- Da, desigur.


Cine este la rând?

- Înțelegeți că nu vă pot spune.

România a fost criticată pentru că fondurile UE nu ajung la cei care au nevoie de ele, ca de exemplu, la cei care suferă din cauza sărăciei. E ceva care vă înfurie?

- Ca șef al unei instituții legislative, nu pot gândi cu sufletul. Trebuie să fiu neutră și echilibrată. Infracțiunile comise și care includ fonduri UE sunt acum în vizorul nostru și sunt o chestiune prioritară pentru DNA. Numărul anchetelor care privesc aceste cazuri a crescut.

Dacă România nu intra în UE, ar fi fost corupția la fel de răspândită?

- Sunt convinsă. Încă nu am ajuns la capătul drumului, dar sunt sigură că există corupţie în toate ţările, nu numai în România.

Citeşte mai mult AICI

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ