Primarul suspendat al municipiului Iași, Gheorghe Nichita, trimis în judecată de DNA

| 27 noi, 12:17

Primarul suspendat al municipiului Iași, Gheorghe Nichita, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru mai multe fapte, alături de șefi ai Poliției Locale.

Nichita a fost trimis în judecată, sub control judiciar, pentru instigare și complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, (2 infracțiuni, din care una în formă continuată — patru acte materiale).

În dosar au fost deferiți justiției Liviu Mihai Hliboceanu, director general al Poliției Locale Iași la data faptelor, și Ștefan Avîrvarei, șef serviciu în cadrul Poliției Locale Iași la data faptelor.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri, în perioada 25 decembrie 2013 — 30 aprilie 2015, Gheorghe Nichita, abuzând de funcția de primar, l-a determinat pe Hliboceanu să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu prin folosirea necorespunzătoare a resurselor materiale și umane ale Poliției Locale Iași.

DNA precizează că primarul Nichita l-a determinat pe Hliboceanu să dispună, personal sau cu ajutorul lui Avârvarei, funcționarilor din poliție să efectueze activități de investigații în teren sau de supraveghere operativă a unei persoane și a persoanelor din anturajul acesteia, cu consecința prejudicierii intereselor legale ale Poliției Locale Iași și producerii unei pagube de aproximativ 13.500 lei.

"Prin săvârșirea infracțiunii, Nichita a obținut un folos nepatrimonial necuvenit costând în informațiile rezultate din activitățile de investigații în teren și de supraveghere operativă, dar și un folos patrimonial necuvenit de peste 58.100 lei, întrucât nu a mai fost nevoit să achite această sumă unui detectiv particular specializat pentru a beneficia de informațiile respective. În perioada 30 ianuarie — 16 aprilie 2015, Nichita, în mod repetat, i-a determinat pe Hliboceanu și Avîrvarei să efectueze verificări în baze de date care conțin informații ce nu sunt destinate publicității, iar ulterior să folosească informațiile astfel obținute și să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informații, pentru a obține personal foloase nepatrimoniale necuvenite", susțin procurorii.

Potrivit DNA, în 25 februarie 2015, fostul edil l-a determinat pe Costică Eugen Chișcă să obțină desfășurătorul convorbirilor telefonice inițiate în ziua respectivă de aceeași persoană supravegheată.

"În continuare, inculpatul Chișcă l-a determinat la rândul său, pe inculpatul Călin-Mihai Curalariu, angajat al unei companii de telefonie mobilă, să obțină aceste date nedestinate publicității care, ulterior, au ajuns în posesia lui Nichita, acesta din urmă obținând astfel un folos nepatrimonial necuvenit. În aprilie 2015, pentru a avea un control permanent asupra activităților zilnice ale persoanei supravegheate, Avîrvarei, fiind determinat de Nichita, a achiziționat un program informatic conceput în scopul de a asigura accesul fără drept la un sistem informatic și a deținut această aplicație pe care a pus-o ulterior la dispoziția acestuia din urmă, în același scop", se arată în comunicat.

Anchetatorii au reținut că aplicația de tip ''spy'' a fost instalată din dispoziția fostului primar pe un telefon mobil ce a fost făcut cadou ulterior persoanei supravegheate.

În cursul aceleiași luni, conform DNA, Nichita l-a determinat pe Ștefan Avîrvarei să acceseze fără drept sistemul informatic aparținând persoanei supravegheate, în scopul de a obține date informatice referitoare la locația GPS, fotografii, videoclipuri, e-mail-uri, mesaje tip SMS, transmisii de date realizate prin aplicații Skype, WhatsApp.

"În perioada 1 decembrie 2013 — 30 aprilie 2015, inculpatul Nichita l-a instigat pe Liviu Hliboceanu, după ce acesta luase deja hotărârea infracțională, să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul de a dispune unor subordonați să asigure escortarea permanentă a primarului și să efectueze deplasări cu autoturismele Poliției Locale în interesul personal al acestuia din urmă sau al unor persoane indicate de el. Urmare a acestei acțiuni, a fost creat un prejudiciu instituției publice de interes local și un folos patrimonial necuvenit lui Nichita sau persoanelor indicate de acesta, în cuantum de 91.811,3 lei", mai arată DNA.

Tot în aceeași perioadă, mai susțin procurorii, Hliboceanu și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul că a menținut polițiști locali în postul de pază a imobilului în care locuia edilul, fiind creat un prejudiciu instituției publice și corelativ un folos patrimonial necuvenit lui Nichita de peste 124.000 lei.

DNA mai menționează că, în 11 februarie 2015, Nichita l-a determinat pe Avîrvarei să își îndeplinească în mod defectuos propriile atribuții de serviciu, respectiv să dispună ca un polițist local să efectueze verificarea legalității unei construcții din Iași, imobil în care cunoștea că se efectuează o activitate comercială, nefiind efectuate recent lucrări.

În cauză, inculpații Chișcă și Curalariu au încheiat cu procurorii două acorduri de recunoaștere a vinovăției, fiind de acord cu felul și cuantumul pedepsei stabilite, respectiv 2 ani închisoare, cu suspendarea, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, precum și să presteze fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

Poliția Locală Iași s-a constituit parte civilă în prezenta cauză cu suma de aproximativ 230.000 lei.

Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin lui Nichita și Hliboceanu.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informatii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Tag-uri: DNA, Gheorghe Nichita
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ