DOSARUL DESPĂGUBIRILOR. DNA: Ioan Oltean a primit 600.000 de euro într-o biserică

| 26 noi, 14:30

Deputatul Ioan Oltean a fost săltat, joi, de procurorii anticorupţie, de pe Aeroportul Otopeni şi dus cu mandat la sediul DNA pentru a fi audiat într-unul din dosarele ANRP în care este implicată şi protejata sa, Crinuţa Dumitrean. Deputatul Ioan Oltean este urmărit penal de procurorii DNA pentru infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu.

Update 18.00. Deputatul Ioan Oltean este urmărit penal de procurorii DNA pentru infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și trafic de influență în dosarul despăgubirilor ANRP către Mihai Rotaru.

În dosar este urmărit penal, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, deputatul Cătălin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză.

DNA precizează că, la 17 iunie 2010, Cătălin Teodorescu, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafață de 61.857 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la aproximativ 109 milioane lei, sumă acordată drept despăgubire unei persoane.

Procurorii au constatat că terenul a fost supraevaluat cu aproximativ 87,3 milioane lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat, fiind facilitată obținerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiară a sumei de bani.

"Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011. Persoana beneficiară a sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces in instanță", se arată în comunicat.

Sursa citată menționează că din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Ioan Oltean, care avea relații cointeresate cu cesionarul și cu președinta ANRP, și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului.

"În schimb, numitul cesionarul i-a remis lui Oltean 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii", susțin procurorii.


În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

UPDATE 15.33 Din primele informaţii, Oltean ar fi vizat într-un dosar privind retrocedări ilegale făcute de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) când instituţia era condusă de Crinuţa Dumitrean. Se pare că ar fi vorba despre o nouă despăgubire, de peste 109 milioane de lei, iar o parte dintre bani ar fi ajuns la un afacerist craiovean, Mihai Rotaru, implicat în acelaşi dosar.

Crinuţa Nicoleta Dumitrean este cunoscută ca o apropiată a lui Ioan Oltean, deputat PDL.

ANI a constatat anul trecut că fostul preşedinte ANRP nu a putut justifica aproape 153.000 de euro, dar a achiziţionat nişte terenuri în Ilfov prin fostul vicepreşedinte PDL, ca mandatar.

El a fost adus cu mandat joi la DNA, unde i s-au comunicat acuzațiile într-un dosar având ca obiect plata unor despăgubiri de ANRP către Mihai Rotaru, principalul acționar de la CS Universitatea Craiova.

Tot joi la DNA, a fost adus cu mandat și Mihai Rotaru.

Procurorii DNA — Structura Centrală efectuează cercetări într-un dosar având ca obiect plata unor despăgubiri de ANRP către Mihai Rotaru, principalul acționar de la CS Universitatea Craiova, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Potrivit surselor citate, ar fi vorba de o sumă de aproximativ 109.000.000 lei acordată acestuia de către Comisia ANRP, condusă de Crinuța Dumitrean, pentru un teren din Pitești.

Aceleași surse susțin că Mihai Rotaru ar fi cumpărat drepturile litigioase de la o persoana care se judeca cu Primăria Pitești de 8 ani, iar după ce drepturile au fost vândute în 6 luni acesta ar fi primit de la ANRP despăgubirile.

În decembrie 2014, Cătălin Teodorescu a fost trimis în judecată de DNA alături de fosta șefă a DIICOT Alina Bica și alte persoane în dosarul privind acordarea de despăgubiri supraevaluate omului de afaceri Stelian Gheorghe pentru un teren din Capitală.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 noi, 19:37
elena
Lucrezi de acasa si castigi bani
OFERTA de lucru la domiciliu, in tara sau strainatate !Part time sau full time, poti castiga din prima luna 100 Euro !!!
Se lucreaza comod, de acasa 2-3 ore pe zi si fiecare isi stabileste programul sau de lucru!
Avem nevoie de persoane serioase, inzestrate cu calm si rabdare.
Conditii necesare:
- calculator + internet, cunostinte minime operare
Instruirea se ofera gratuit sub forma unor lectii trimise prin email.
Se ofera contract legal !
TU CE MAI ASTEPTI?
Daca crezi ca ai aptitudinile necesare trimite un mesaj cu subiectul DETALII la adresa de email: [email protected]
26 noi, 17:12
Nicolae Farcaş
Oportunitate!
Vrei să lucrezi acasă în timpul liber? Acum ai posibilitatea să-ți asiguri un venit suplimentar lunar de până la 300 de euro. Ai nevoie de un calculator cu conexiune la internet și cunoștințe minime PC. Instruirea se face gratuit prin email. Plata câștigurilor realizate este garantată prin contract legal de comision. Pentru detalii suplimentare trimite un mesaj cu textul INFO la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ