DNA, anunţ fără precedent: Mită la Ambasada României de la Roma. Cine sunt soţii Biţică

| 22 sep, 18:13

Doi angajaţi ai Ambasadei României la Roma, soţ şi soţie, sunt urmăriţi penal de DNA şi plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile, pentru abuz în serviciu şi luare de mită.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat, marți, că a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile față de Nelu Biţică, șef birou administrativ la Accademia di România de la Roma (centru cultural aflat în gestiunea Ministerului Afacerilor Externe), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și luare de mită, și Gabriela Biţică, economist la Biroul Financiar din cadrul Ambasadei României de la Roma, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.

Potrivit procurorilor, în ordonanțele de dispunere a controlului judiciar se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

"În perioada octombrie 2012 - iulie 2013, inculpații Bițică Nelu și Bițică Gabriela, în calitate de angajați ai Ministerului Afacerilor Externe, au pretins de la reprezentanții unei societăți comerciale sume de bani și un autoturism, reprezentând 10% din valoarea lucrărilor atribuite de ambasadă către firma acestora și au primit efectiv de la aceștia suma de 13.300 de euro.

Primirea sumei respective de bani, de către inculpații Bițică Nelu și Bițică Gabriela, s-a făcut în mai multe etape în perioada noiembrie 2012 - martie 2013, în orașul Roma din Italia, cu excepția sumei de 1.450 de euro pe care soții Bițică au primit-o la București printr-un intermediar.

Societatea respectivă a derulat mai multe contracte de lucrări cu Accademia di România din Roma.
Inculpații au pretins și primit suma respectivă de bani pentru ca, în executarea atribuțiilor de serviciu, să atribuie în mod preferențial contracte și pentru a îndeplini acte astfel încât firma privată să beneficieze de toate verificările și aprobările necesare achitării sumelor solicitate în contul lucrărilor efectuate.

Societatea comercială a colaborat cu Accademia di România din Roma și, în luna iulie 2013, a prezentat un deviz de efectuare a unor reparații a 12 spații din incinta academiei în sumă inițială de 19.300 euro. Bițică Nelu a solicitat ca, pe devizul prezentat pentru procedura de selectare în scopul atribuirii altor lucrări, cunoscând că o altă firmă propusese un preț de 25.000 euro, oferta să fie suplimentată cu 5.000 euro. Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de supraevaluare cu 5.000 de euro a devizului prezentat inițial, Bițică Nelu a produs în dauna Ministerului Afacerilor Externe din România un prejudiciu material de 5.000 euro.

Averea soţilor Biţică

Soţii Biţică deţin un teren agricol de 2 hectare în Giurgiu, o casă de locuit în Bucureşti şi patru autoturisme, potrivit declaraţiei de avere postate pe site-ul MAE. Nu au conturi sau plasamente, în schimb au datorii ce însumează 135.000 de euro. Împreună, au realizat venituri salariale de peste 40.000 de euro şi 20.000 de lei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ