DNA l-a trimis în judecată pe fostul deputat Mihail Boldea

| 21 oct, 2013

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a fostului deputat Mihail Boldea, arestat în altă cauză, pentru mai multe fapte printre care şi şantaj şi spălare de bani.

În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată şi Costache Roşca, fost Roşca Caloenescu, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi (la data faptelor, în prezent procuror suspendat).

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada mai 2000 – mai 2007, Matei Oprea, de profesie pilot aeronave, şi Valentina Cojocaru, în calitate de asociaţi şi administratori ai S.C. FITOPLANT S.R.L. Galaţi, şi ulterior ai S.C. FITOCOM SERV S.R.L. Galaţi, s-au asociat în scopul săvârşirii de infracţiuni, având ca rezultat obţinerea în mod fraudulos a suprafeţei de 39,61 ha, situată în extravilanul comunei Vânători, jud. Galaţi, aparţinând S.C. AVIAŢIA UTILITARĂ TUZLA S.A. în vederea valorificării acestui teren (numit terenul AVIASAN).

În realizarea scopului infracţional, cei doi inculpaţi i-au cooptat şi pe inculpaţii Marosy Mircea şi Boldea Mihail, acesta din urmă fiind avocat în cadrul Baroului de Avocaţi Galaţi şi deputat în Parlamentul României.

La asociaţia infracţională constituită din inculpaţii Mircea Marosy, Mihail Boldea, Valentina Cojocaru şi Matei Oprea a aderat şi inculpatul Costache Roşca care, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, în perioada anilor 2007 – 2008, i-a sprijinit pe inculpaţii menţionaţi, înlesnindu-le dobândirea, valorificarea prin dezmembrare a terenului şi obţinerea unor foloase necuvenite. În schimb, magistratul a primit suma de 2.000.000 euro provenită din valorificarea unor suprafeţe de teren de la Mircea Marosy, Valentina Cojocaru şi Matei Oprea.

”Din documente reiese că terenul în suprafaţă de 39,61 ha, teren agricol, situat în extravilanul comuna Vânători, judeţul Galaţi (fost AVIASAN şi fostă Aerobaza Galaţi) se afla în proprietatea statului şi că, de-a lungul timpului, acest teren a fost dat în folosinţă, la C.A.P. (Cooperativa Agricolă de Producţie) Vânători, dar niciodată nu a ieşit din proprietatea Statului.

La data de 24.08.2000, S.C. AVIAŢIA UTILITARĂ TUZLA S.A. (societate care cuprindea Aerobaza Tuzla, constituită din terenuri şi clădiri) a vândut către S.C. FITOPLANT S.R.L. Galaţi activul societăţii respectiv: hangar reparaţii, depozit carburanţi, staţie meteo, rezervor benzină, două bazine benzină, rezervor motorină, rampă auto şi anexe. Terenul aferent, în suprafaţă totală de 39, 61 hectare se transmitea doar în folosinţă. Încheierea unui act de vânzare cumpărare în formă autentică, era condiţionată de obţinerea, de la Fondul Proprietăţii de Stat, a dreptului de proprietate, lucru care însă nu s-a întâmplat asupra terenului. Motivul pentru care cumpărătorul nu a obţinut drept de proprietate a fost lipsa unui certificat de atestare a dreptului de proprietate de la Ministerul Transporturilor”, informează DNA într-un comunicat.


Acest minister a refuzat eliberarea certificatului pe motiv că S.C. FITOPLANT S.R.L. nu era societate cu capital de stat şi nu îndeplinea condiţiile legale pentru a deveni cumpărător al terenului. Mai mult decât atât, potrivit legii de la acea dată, terenul de 39, 61 hectare trebuia să treacă în proprietatea Consiliului local Vânători.

Între timp, S.C. FITOPLANT S.R.L. a cerut dizolvarea şi radierea S.C. AVIAŢIA UTILITARĂ TUZLA S.A, astfel că nu a mai fost posibilă predarea terenului către Consiliul local.

”Pentru a intra în posesia terenului, în luna martie 2007, inculpatul Boldea Mihail a întocmit în fals un antecontract de vânzare-cumpărare datat august 2004, prin care se atesta că S.C. AVIAŢIA UTILITARĂ TUZLA S.A. (societate care fusese radiată încă din anul 2005 la cererea inculpatei Cojocaru Valentina), reprezentată de o anumita persoană care nu avea cunoştinţă de tranzacţie şi care nu avea nicio calitate în societatea menţionată, se obliga să vândă către S.C. FITOCOM SERV S.R.L. Galaţi, la un preţ de 300.000.000 lei vechi, terenul în suprafaţă de 39, 61 ha, din comuna Vânători, teren cu destinaţie specială, deci de interes public.

Actul fals a fost întocmit în condiţiile în care Boldea Mihail s-a folosit de actele de identitate ale acelei persoane. Acesta a mai contrafăcut şi mai multe înscrisuri, între care un certificat de atestare a dreptului de proprietate din care rezulta că S.C. AVIAŢIA UTILITARĂ TUZLA S.A. este proprietara terenului, precum şi mai multe acte formulate de S.C. AVIAŢIA UTILITARĂ TUZLA S.A., în calitate de pârât. Pe baza acelor acte s-a formulat o acţiune civilă la Judecătoria Galaţi prin care se urmărea ca instanţa să constate perfectată cumpărarea terenului de către S.C. FITOCOM SERV S.R.L. Galaţi, lucru care s-a întâmplat în baza sentinţei civile nr.2887/02.04.2007, rămasă definitivă prin neapelare”mai arată procurorii DNA.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ