DNA solicită de la Guvern şi Parlament documente în legătură cu ASF

| 10 feb, 2014

Procurorii DNA au solicitat Guvernului şi Parlamentului documente cu privire la emiterea în anul 2013 a unei ordonanţe de urgenţă privind funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Aceştia verifică modul în care în anul 2013 a fost retras de la Senat un proiect de lege privind ASF, adoptat de Guvern sub forma unei ordonanţe de urgenţă.

Guvernul şi Parlamentul au termen până marţi să transmită către DNA informaţiile solicitate. Detalii despre această ordonanţă de urgenţă apar în referatul prin care DNA a solicitat instanţei arestarea omului de afaceri Ilie Carabulea şi a lui Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliul de conducere al ASF.

Anchetatorii susţin că Mîrzac avea ca obiectiv crearea unui pol de influenţă şi ocuparea funcţiei de vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, situaţie în care ar fi protejat mai bine interesele companiei de asigurări Carpatica Asig SA, controlată de Ilie Carabulea.

Mîrzac şi-ar fi folosit influenţa politică pentru a promova o ordonanţă de urgenţă în Guvern, care avea ca obiectiv introducerea în legea de organizare a ASF a unor incompatibilităţi, astfel încât să-l determine pe Daniel Tudor să demisioneze din funcţia de vicepreşedinte al ASF.

'Sub acest aspect, Marian Mîrzac şi-a canalizat eforturile, în principal, în sfera factorului politic. Astfel, inculpatul, care declarase un război făţiş învinuitului Tudor Daniel George, a intervenit şi a susţinut prin prisma relaţiilor de partid şi personale pe care le avea iniţierea şi adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvern, care, sub pretinsa îndeplinire a exigenţelor Comisiei Europene, a avut drept obiectiv introducerea unor incompatibilităţi ce l-au obligat pe numitul Tudor Daniel George să îşi prezinte demisia', susţin procurorii.

De altfel, în octombrie 2013, Daniel Tudor a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al ASF, pentru a nu fi declarat incompatibil, deoarece soţia sa era senator PNL.

DNA susţine că Marian Mîrzac şi-a folosit influenţa politică pentru a retrage de la Senat un proiect de lege cu privire la ASF, pentru ca actul normativ să fie adoptat ca ordonanţă de urgenţă. 'Astfel, cercetările au evidenţiat că, deşi modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară ar fi trebuit să se realizeze prin adoptarea unui act normativ de către Senatul României (for decizional), proiectul de lege a fost retras de la dezbaterea comisiilor şi introdus pe lista suplimentară în dimineaţa zilei următoare a ordinii de zi a şedinţei de guvern, în vederea adoptării acestuia ca ordonanţă de urgenţă', arată procurorii.

Tag-uri: ASF, DNA, Guvern, parlament
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ