Doar votul pe liste îi mai poate asigura Elenei Udrea un loc eligibil în Parlament

| 06 iun, 2013

Elena Udrea a menționat pe blogul personal că deși s-a numărat mereu printre cei care au susţinut "în mod constant şi chiar vehement" votul uninominal, atât în varianta de majoritar relativ, dintr-un singur tur de scrutin, cât și în varianta de majoritar absolut, în două tururi de scrutin, soluţia uninominalului "nu este potrivită realităţilor politice şi sociale din România de astăzi".

"Ea nu numai că nu a reuşit să repare problemele de credibilitate ale Parlamentului, dar a generat deficienţe majore chiar şi în formula actuală, care presupune şi elementul proporţionalităţii mandatelor - şi o spune un deputat al României care a beneficiat de pe urma acestei legi electorale la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012. Legea uninominalului majoritar într-un singur tur de scrutin susţinută de PSD poate genera probleme extrem de mari", a susţinut Elena Udrea.

Argumentația deputatului PDL este dusă în zona exemplificărilor în care, dacă sistemul uninominal majoritar relativ ar fi fost adoptat și la alegerile parlamentare din decembrie, atunci ar fi rezultat un Legislativ compus doar din USL, UDMR cu mai puțin de 20 de mandate şi PDL, cu 3 mandate. Această eventualitate trebuie evitată, spune Elena Udrea, pentru că ar desființa practic opoziția parlamentară, cu o majoritate de aproape 95% pentru USL. Argumentația Elenei Udrea devine neclară de aici. În ce măsură reprezintă o opoziție numeroasă și fragmentată un element valoros în Legislativ? În plus, practica internațională arată că exact în aceste situații, când Opoziția este fragmentată, provoacă crizele și blocajele politice. Elena Udrea apelează la un sofism și consideră că existența unei Opoziții multicolore politic presupune în mod automat și alianțele necesare între formațiunile care o compun. Ori aceste alianțe, deși necesare, nu sunt și garantate. În realitate un spectru politic fragmentat nu presupune și o polarizare automată.

Argumentația parlamentarului liberal-democrat trece sub tăcere și detaliul relevant conform căruia disfuncțiunile Legislativului actual se datorează în ultimă instanță unei legi electorale defectuoase elaborate și impuse chiar de partidul din care și Elena Udrea face, încă, parte.

Tot restul argumentației alunecă într-o zonă tehnică în care se jonglează savant cu procentele, cu un singur scop: să mascheze adevăratele interese care o motivează pe Elena Udrea.

Votul uninominal pe care, așa cum afirmă, l-a susținut constant și vehement a fost impus prin ordinul și la voința directă a lui Traian Băsescu. Mai mult, acesta a reprezentat o forțare considerabilă a PDL. La momentul respectiv, actualul deputat liberal-democrat nici nu putea prea bine să facă altceva, decât să execute voința impusă agresiv partidului de către liderul de la Cotroceni.

În prezent, Elena Udrea își vede interesul personal amenințat de o asemenea perspectivă și testează terenul, chiar dacă întoarcerea la votul pe liste implică un considerabil risc de imagine. Practic, sistemul de vot pe liste este singurul care ar garanta accesul în Parlament al unei minuscule formațiuni politice născută cum-necum de Mișcarea Populară. Ori în această eventualitate, oricât de puține mandate ar obține noua formațiune, Elena Udrea ar avea un loc eligibil garantat. Acestea cât și eventuale considerații pe tema răspunderii ministeriale sunt detalii pe care le vom căuta în zadar în expozeul fostului ministru Elena Udrea.

Merită menționat și că, înainte ca PDL să piardă absolut toate avantajele politice presupuse de poziția formațiunii majoritare, politicienii liberal-democrați nu păreau să aibă nicio problemă principială, ba chiar lăudau sistemul bipartit american sau sistemul partidului balama, mai des întâlnit în Europa.

În perspectivă, sistemul de vot uninominal creează probleme în România doar planurilor de viitor ale deputatului PDL, Elena Udrea.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ