DOSARUL ROMPETROL II. Dan Ioan Popescu la ieşirea de la DIICOT: E un dosar mamut, s-a pus sechestru pe bunuri

| 22 iun, 14:41

Fostul ministru Dan Ioan Popescu a declarat miercuri, la ieşirea de la DIICOT, că procurorii i-au adus la cunoştinţă că a fost pus sub urmărire penală în cazul Rompetrol II, precizând că dosarul are "vreo 3.000 de volume", ceea ce ar însemna "peste un milion de pagini".


"Am fost încunoştinţat că a început această urmărire penală. Este un dosar mamut, am înţeles şi eu, de vreo 3.000 de volume. Asta înseamnă peste un milion de pagini. Îl voi consulta şi după aceea voi da declaraţii (procurorilor - n.r.)", a afirmat Dan Ioan Popescu, el susţinând că DIICOT i-a pus sechestru pe "cele câteva bunuri" pe care le are. 

El a spus că prin acest dosar i-a fost prejudiciată imaginea. "Am fost şi sunt un om corect, care a respectat legea în totalitate. Am o imagine nu numai internă, ci şi externă. Am o serie de relaţii externe şi nu-mi convine acest mod de lucru. Remarc însă corectitudinea procurorului de caz, care mi-a permis să studiez dosarul. (...) Dosarul este mult mai amplu, am înţeles acum. (...) Eu am fost implicat în această situaţie prin decizia politică dintr-o şedinţă de guvern. Din acea şedinţă de guvern a rezultat o ordonanţă de urgenţă ce a fost aprobată de Parlament, promulgată legea, aprobată de Fondul Monetar, Banca Mondială, Comisia Europeană", a declarat Dan Ioan Popescu, menţionând că nu era prieten cu Dinu Patriciu şi că nu a discutat niciodată cu el despre acest subiect. 

Dan Ioan Popescu a susţinut că "acea ordonanţă de urgenţă a fost dată pentru un agent economic care între timp a plătit 10 miliarde de euro la bugetul de stat, care asigură 7.000 de locuri de muncă şi care şi-a îndeplinit toate obligaţiile". 

"A fost luată o decizie politică vizavi de un agent economic, nu de o persoană, care avea o anumită datorie. (...) Acea datorie există în continuare. Din acea datorie s-au recuperat, din informaţiile pe care le am, circa două sute şi ceva de milioane până în prezent. (...) Începând cu 2003 s-au plătit 25 milioane în fiecare an dobândă la obligaţiuni", a spus Dan Ioan Popescu. 

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, la sfârşitul lunii mai, ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală pentru patru foşti miniştri - Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea - în dosarul Rompetrol II. 

Conform DIICOT, foştii demnitari sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare. 

DIICOT susţinea că, în perioada septembrie - octombrie 2003, ministrul Finanţelor, Mihai Tănăsescu, şi ministrul Economiei şi Comerţului, Dan Ioan Popescu, "şi-au exercitat cu rea-credinţă atribuţiile de serviciu, în urma unei înţelegeri cu Dan Costache Patriciu, George Philip Stephenson şi Alexandru Nicolcioiu, în sensul iniţierii şi promovării OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale SC Rompetrol Rafinare SA, la data de 30.09.2003, în cuantum de aproximativ 603.000.000 dolari, au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor Publice".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ