DOSARUL TRANSFERURILOR - Copos: Faptul că am fost trimis în judecată reprezintă o eroare în rechizitoriu

| 22 ian, 2014

Fostul acţionar majoritar rapidist George Copos a declarat, miercuri, în faţa instanţei, că procurorii au comis o eroare în rechizitoriu, acuzându-l de evaziune fiscală şi înşelăciune, deoarece el nu a semnat niciun document în cazul transferurilor jucătorilor Cristi Dulca şi Florin Bratu.

"Nu mă consider vinovat pentru nicio faptă care mi se impută. Eu consider că este o omisiune a Parchetului, o eroare în rechizitoriu faptul că eu am fost trimis în judecată în cazul transferului lui Dulca. În trimestrul întâi al anului 1999, UFC Rapid avea pierderi de 4 miliarde de lei vechi şi pe tot anul de 14,5 miliarde de lei vechi. Prin asta vreau să arăt că nu puteam eu să fac evaziune fiscală ca membru al UFC Rapid, având în vedere pierderile clubului. De altfel, UFC Rapid a fost înfiinţată ca asociaţie-fundaţie şi la nivelul anului 1999 în cazul acestor asociaţii nu se plătea impozit pe profit. Eu nu am făcut parte niciodată din Consiliul Director al UFC Rapid şi niciodată nu am avut drept de semnătură şi nu am semnat niciun document în ceea ce pirveşte transferul lui Dulca", a spus Copos, miercuri, în faţa instanţei Curţii de Apel Bucureşti.

Referitor la transferul lui Cristian Dulca de la Rapid la Pohang Steelers, Copos a precizat că giuleştenii au primit 450.000 de dolari, bani ce au fost înregistraţi în contabilitatea clubului, restul până la 600.000 de dolari fiind comisionul impresarilor.

"În legătură cu transferul lui Cristian Dulca de la Rapid la Pohang Steelers, menţionez că a existat un contract de mandat semnat din partea UFC Rapid de preşedintele Dinu Gheorghe şi Cauc Viorel prin care au fost mandataţi impresarii Sică Puşcoci şi Kim Jong Ho pentru a face toate diligenţele în ceea ce priveşte transferul lui Dulca. În acest contract de mandat era prevăzută suma de transfer de 450.000 de USD, iar impresarilor urma să le revină o cotă de maxim 30 la sută din această sumă. La 30 decembrie 1998, Puşcoci a semnat la Seul contractul de transfer cu Pohang pentru suma de 600.000 de USD din care 450.000 au revenit UFC Rapid şi 150.000 au fost plătiţi direct de clubul sud-coreean în contul lui Sică Puşcoci. Nu cunosc de ce pe contractul de transfer e trecută suma de 600.000, dar menţionez că domnul Sică Puşcoci a declarat în faţa instanţei că i-a transmis lui Kim Jong Ho 145.000 de dolari, iar suma de 5.000 de dolari şi-a însuşit-o. UFC Rapid a încasat în 13.01.1999 suma de 119.986 de dolari din partea clubului coreean şi la 1.02.1999, 320.986 de dolari. Ambele sume au fost folosite în activitatea curentă a clubului, fiind transformate în lei, se regăsesc în balanţa contabilă şi sintetică a clubului în lunile ianuarie şi februarie, fiind folosite pentru cheltuielile curente ale UFC Rapid", a spus Copos.

El a precizat că suma trecută pe contract a declanşat şi un litigiu cu fostul club al lui Dulca, CFR Cluj, care a cerut să-i fie calculată din cei 600.000 de dolari cota parte ce-i revenea din această tranzacţie: "CFR Cluj a solicitat o cotă parte şi pentru cei 150.000 de dolari. Am aflat de un litigiu între CFR Cluj şi UFC Rapid prin anul 2000. CFR Cluj dorea ca UFC Rapid să plătească şi cotă parte din cei 150.000 USD, bani care au revenit impresarilor Sică Puşcoci şi Kim Jong Ho".

Despre transferul lui Florin Bratu la Galatasaray, Copos a declarat că suma tranzacţiei a fost recuperată cu ajutorul impresarilor Ioan Becali şi Gheorghe Popescu, care aveau o relaţie bună cu oficialii grupării turce. "La 1 septembrie 2003 s-a semnat un contract între AFC Rapid şi Galatasaray pentru suma de 1,75 milioane USD. Conform contractului această sumă trebuia plătită în rate anuale de 100.000 USD, la 10 septembrie 2003, 850.000 la 15 ianuarie 2004 şi 800.000 la 30 august 2004. Însă, începând cu anul 2004 clubul Galatasaray a început să aibă mari probleme financiare, iar clubul Rapid nu a încasat decât 100.000 la 12 septembrie 2003 şi după mari eforturi 350.000 în 2 iulie 2004 şi 200.000 în 25 iulie 2005. Problemele financiare ale clubului Galatasaray au avut drept consecinţă semnarea unui amendament de către preşedintele clubului şi rescandenţarea datoriilor către AFC Rapid. De altfel, conducerea executivă a AFC Rapid, pentru că nu primea banii a trimis şase adrese la FIFA, prin intermediul FRF. Având în vedere că nu s-a reuşit obţinerea întregii sume de la Galatasaray, conducerea executivă a AFC Rapid a reuşit să obţină două sume prin intermediul a două contracte de împrumut, din partea domnului Gheorghe Popescu 600.000 de dolari şi din partea lui Ioan Becali, 500.000 de dolari, două persoane care se aflau în relaţii bune cu Galatasaray. La fel ca UFC Rapid, şi AFC Rapid era o asociaţie-fundaţie şi dacă ar fi folosit 80 la sută din sumele primite în activitatea pe care o presta, nu plătea impozit pe profit. Menţionez că nici la AFC Rapid nu am semnat niciun document. De asemenea, precizez că întreaga sumă de 1,73 milioane de dolari se află şi în expertiza efectuată de Garda Financiară", a afirmat Copos.

La termenul de miercuri din Dosarul Transferurilor au fost audiaţi prin videoconferinţă fostul preşedinte al clubului Deportivo Alaves, Gonzalo Anton San Juan, şi olandezul Johan Versluis, directorul firmei Phoenix BV. Totodată, au fost audiaţi fostul acţionar al FC Rapid, Gheorghe Copos, şi fostul acţionar al FC Dinamo, Gheorghe Neţoiu,  prezenţi în sală.

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a stabilit un nou termen în dosarul transferurilor de jucători, în care sunt inculpaţi opt oameni de fotbal, pentru data de 29 ianuarie, ora 11.00.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ