INCREDIBIL! Documentul din 1547 ce ATESTĂ că UNIREA ROMÂNILOR era considerată PERICULOASĂ

| 29 oct, 2014

Documentul se numeste „Despre starea de acum a Camarii Sarii Maramuresene, dupa cercetarea facuta de comisarii majestatii regesti Blasius de Petrovaradin, prepozit de Jazo si Georgius Werner, capitanul (prefectul) cetatii Saros, in luna septembrie a anului Domnului 1547.

“De fapt, fiindca cea mai mare parte dintre locuitorii comitatului Maramures sunt romani, si deoarece se potrivesc cu moldovenii la limba, la religie si la obiceiuri, exista pericolul sa se intample ca acest comitat, incetul cu incetul, intrand pe furis in Moldova, sa se instraineze cu timpul, cu vreo ocazie, de regat [Ungaria habsburgica]“, potrivit activenews.ro.

Documentul a fost discutat de catre Academicianul Ioan-Aurel Pop in cadrul conferintei “Maramuresul…intrand pe furis in Moldova” – reflectii pe marginea unor tendinte de unire romaneasca din secolul al XVI-lea, gazduita de UniversitateaAlexandru Ioan Cuza” din Iasi.

 

Textul integral: scribd.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ