Dr. Menci te învaţă cum să bei deştept

| 16 iun, 2014

Trebuie sa va spun, in primul rand, ca cel mai bine ar fi sa nu beti prea mult – „imbatatul” este, de fapt, o stare toxica pentru organism – in special pentru creier si ficat. Acum, dupa ce mi-am facut datoria sa va atrag atentia, sa fim, totusi, realisti…

Asadar, mergem la o petrecere (la nunta, botez, in club, iesim intr-un bar cu prietenii, avem o petrecere in familie etc), respectiv este un eveniment previzibil. Ȋn acest caz ne putem lua din timp cateva masuri cu ajutorul carora sa limitam din efectele negative ale alcoolului. Astfel, atunci cand stim ca vom consuma alcool va trebui sa mancam inainte, de preferinta un aliment gras, solid – spre exemplu, o felie de paine cu unt. Sau, mai bine zis, nu consumati niciodata alcool pe stomacul gol!

Un pont: tariile nu trebuie gustate indelung, deoarece alcoolul din acestea trece prin mucoasa bucala direct in sange, ocolind detoxifierea acestuia prin ficat. Astfel, alcoolul ajunge, rapid, direct la celulele nervoase ale creierului, intoxicandu-le si provocand imbatarea rapida, urmata de simptomele caracteristice: greata, voma, dureri de cap, necoordonarea miscarilor, scrie dr.menci.

Ideal ar fi sa nu fumati activ sau pasiv atunci cand consumati alcool, deoarece tutunul amplifica efectele nocive ale bauturilor alcoolice, suprasolicitand sistemele de detoxifiere ale ficatului. Combinatia este foarte proasta, deoarece fumatul creaza hipoxie (lipsa de oxigen) celulara, sensibilizand si mai mult neuronii cerebrali si tesuturile corpului fata de efectele alcoolului.

Daca tot va place sa mai beti cate ceva, macar sa o faceti inteligent! Cel mai repede se metabolizeaza alcoolul din bauturile spirtoase (atentie, de calitate!) de tip votca, tequila, whisky, palinca, tuica naturala, ceva mai greu alcoolul din vin alb, vin rosu si mult mai greu cel din lichioruri, bere, cocktail-uri.

Deci, sfatul meu este sa nu consumati bauturi alcoolice in care alcoolul este asociat cu zaharuri sau proteine.

Şi, totusi… ne-am imbatat!

Ei bine, in acest caz primul lucru pe care trebuie sa-l faceti, asa cum spune proverbul, este sa mergeti cat mai repede la culcare. Prin somn organismul se reface, procesele de detoxifiere fiind mai eficiente. A doua zi nu sariti direct pe mancare (stiiiu, va e pofta ori de dulciuri, ori de oaresce carnati cu oua ochiuri, eventual…), ci menajati-va tubul digestiv consumand alimente usoare in cantitati moderate, bogate in fibre, vitamine, saruri minerale, fructe proaspete de sezon, legume crude. Puteti lua suplimente alimentare de buna calitate pe baza de vitamine din complexul B, vitamina C, gingseng siberian, minerale, magneziu, potasiu, zinc, seleniu. Uneori este utila si o cafea neagra, neindulcita, de buna calitate si fara frisca, lapte sau creamer. Consumati multa apa minerala la temperatura camerei, bicarbonatata (alcoolul deshidrateaza), cate un pahar la o ora, sorbind lent lichidul. Daca aveti prin casa o zeama de varza autentica puteti incerca cu o cantitate mica, o ceasca, bauta cu inghitituri mici.

Dupa betie continuati sa consumati un timp alimente usoare, dar bogate nutritional in enzime active, vitamine, minerale, fitonutrienti, proteine de calitate (fructe, legume crude, carne de peste la cuptor, carne de pui fara piele la gratar, oua preparate sub forma de scrob).

Nu repetati prea curand experienta, mai ales daca nu sunteti perfect sanatosi!

Tag-uri: alcool, Doctor Menci
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ