Dreapta are candidat?

| 07 ian, 2014

Singurul candidat din partea dreptei cu şanse reale să ajungă la Cotroceni rămâne Crin Antonescu. De cealaltă parte a baricadei, în opoziţie, candidaţii desemnaţi până astăzi de insulele comasate în arhipelagul PDL - FC - PNŢCD - PMP sunt mai degrabă serbezi şi neputincioşi.

Glasul opoziţiei, dacă ar fi s-o numim aşa, deşi doar face act de prezență în Parlament, fără alte realizări palpabile, s-a redus în ultima jumătate de an la atacurile virulente, scăpate de multe ori de sub control ale şefului statului. Efectul este unul dăunător pentru electoratul fidel principiilor de dreapta.

Pe de o parte, Băsescu şi-a pierdut credibilitatea, şi-a consumat bateriile, oamenii vor fețe noi. Prezent luni dimineaţă la un schimb de pase cu ziariştii apropiaţi, preşedintele a oftat din nou după prima sa iubire, PDL, conştient de capacitatea maşinii de vot democrat-liberale, net superioare Mişcării Populare. Întrebările în cascadă legate de impotenţa partidului creat în laboratoarele prezidenţiale l-au incomodat vizibil, la fel şi cele în privinţa succesorului.

Un alt aspect - Băsescu păstrează mocnit războiul fraticid din interiorul PDL, dar şi între FC sau PMP şi PDL. Clientul de serviciu este Cătălin Predoiu, omul de încredere al lui Vasile Blaga. Este blocul pe care preşedintele nu a reuşit încă să-l disloce. Lovitura are dublu efect - candidatul pedelist înregistrează un scor sub cel al partidului, lucru care ar putea să-l păcălească pe Buldogul Blaga, astfel încât să-l retragă din cursă pe Predoiu. În plus, curăță culoarul pentru propriul candidat ca acesta să ajungă în turul doi (obiectivul zero al lui Băsescu). Cine va fi acesta? Nici el nu ştie exact, ne-a destănuit deunăzi. La încălzire a ieşit până în prezent Mihai Răzvan Ungureanu, pe bancă aşteaptă cu sufletul la gură Elena Udrea. Preşedintele nu și-a ascuns slăbiciunile vizavi de deputatului democrat-liberal, este însă temător şi aşteaptă rezultatele de la europarlamentare. Dacă lucrurile nu vor evolua spectaculos pe terenul politicii dâmboviţene, Udrea nu va fi expusă în acest meci, la înaintare va fi împins MRU.

În ceea ce o priveşte pe “blonda de la Cotroceni”, întâmplător sau nu, a devenit singurul politician pe care preşedintele nu o sacrifică la micul dejun, notoriu fiind apetitul său de a canibaliza foştii sau actualii colaboratori. Ultima din meniu, Monica Macovei, pe care a şeful statului a atacat-o violent şi gratuit, acuzând-o că nu a luat public atitudine faţă de liderii grupurilor parlamentare PDL care au semnat proiectul de modificare a legii ANI.

Dincolo de degringolada şi limbajul dublu promovate de Băsescu (un singur exemplu: retorica legată de unitatea dreptei), opoziţia nu reuşeşte să promoveze un candidat capabil să se bată de la egal la egal cu Uniunea Social-Liberală. În acest context, USL va câştiga la pas preşedinţia, aproape inerţial, indiferentă la eforturile cvasi-isterice ale lui “Zeus”.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ