Duane Butcher: Ne angajăm să apărăm România

| 10 apr, 2014

SUA şi NATO se gândesc la o gamă largă de măsuri pentru a consolida încrederea în rândul aliaţilor, a declarat, joi, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, adăugând că America şi restul Alianţei se angajează să apere România.

"Suntem foarte îngrijoraţi de derularea evenimentelor din Crimeea, de mişcările agresive ale Rusiei şi de lipsa de respect faţă de suvernaitatea Ucrainei. Ne gândim la o gamă largă de măsuri pentru a consolida încrederea în rândul aliaţilor noştri", a precizat Duane Butcher, rugat să comenteze declaraţia ministrul de Externe, Titus Corlăţean, care a cerut "o deplasare către est a capacităţilor militare ale NATO".

"Este important ca România să înţeleagă că pentru noi Articolul 5 este sacrosanct, pentru America şi pentru restul Alianţei. Ne angajăm să apărăm România", a mai spus Butcher.

În ceea ce priveşte numirea unui ambasador american la Bucureşti, însărcinatul cu afaceri a spus că este "un job foarte important şi trebuie să avem un proces foarte minuţios de alegere a unui ambasador".

România, "foarte îngrijorată" de evoluţia situaţiei în Ucraina, cu care se învecinează, aşteaptă de la NATO o reorganizare a capacităţilor sale militare către Europa de Est, a declarat joi pentru AFP ministrul român de Externe Titus Corlăţean.

"România, în calitate de frontieră estică a Uniunii Europene şi a NATO, se află în prima linie şi noi suntem extrem de preocupaţi şi îngrijoraţi de evoluţia situaţiei în Ucraina, care are implicaţii serioase asupra securităţii internaţionale", a insistat ministrul în cadrul unui interviu.

România, fostă membră a blocului comunist şi devenită membră NATO în urmă cu zece ani, "are aşteptări concrete de reorganizare şi deplasare către est a capacităţilor militare ale NATO (...) la fel ca în domeniile maritim, aerian şi terestru", a adăugat el.

O reorganizare cu atât mai necesară cu cât România va găzdui începând din 2015 scutul antirachetă al Alianţei Nord-Atlantice, un dispozitiv care nemulţumeşte profund Moscova.

Ministrul nu a vrut să dezvăluie ce reorganizări concrete sunt discutate în prezent, dar s-a bucurat de sosirea avioanelor americane F-16 care efectuează în acest moment exerciţii cu armata română.

"Spaţiul Mării Negre trebuie să fie pe primul loc în priorităţilor NATO şi UE", potrivit lui Corlăţean.

După "anexarea" Crimeei de către Rusia, "o încălcare evidentă a dreptului internaţional", poziţia UE şi NATO "trebuie să fie foarte fermă pentru a opri orice eventual risc de contagiune (cu scenariul Crimeei, n.red.) către Odessa (sudul Ucrainei) sau către Transnistria", a insistat ministrul român.

Totodată, Corlăţean a apreciat că Rusia trebuie să fie atentă la solicitările Uniunii Europene în privinţa crizei din Ucraina deoarece şi ea este dependentă de piaţa europeană pentru a exporta gaz.

"În discursul public, accentul se pune deseori pe dependenţa Europei de gazul rusesc dar realitatea este mai complexă deoarece Rusia este şi ea dependentă de piaţa europeană" pentru a-şi distribui producţia, a subliniat Corlăţean.

"Să te orientezi către alte pieţe nu este simplu, este un proces complex, care implică mai multe costuri şi Rusia are interesul de a fi atentă la solicitările UE", a adăugat el.

Contrar altor ţări UE, România nu este foarte dependentă - între 10 şi 20 la sută în funcţie de an - de gazul rusesc.

Corlăţean a declarat că înţelege poziţiilor altor state dependente de Moscova pentru aprovizionarea cu gaz dar "marile principii şi valorile fundamentale ale dreptului internaţional nu se pot negocia (...) din motive economice".

Dacă Rusia alege escaladarea, "opţiunea sancţiunilor economice din partea Uniunii Europene rămâne valabilă", a adăugat el, în timp ce separatiştii proruşi ocupă în continuare clădirile oficiale din estul Ucrainei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ