E CRIZĂ? Profitul net al Renault a crescut cu 48% anul trecut, în pofida pierderilor din Rusia

| 12 feb, 12:10

Constructorul auto francez Renault, proprietarul Dacia, a raportat vineri un profit net pentru 2015 de 2,96 miliarde de euro, în creştere cu 48,1% în ritm anual, precum şi îndeplinirea cu doi ani mai devreme a obiectivului privind realizarea unei marje operaţionale de 5%, în pofida faptului că situaţia dificilă de pe piaţa din Rusia a determinat grupul auto francez să deprecieze valoarea investiţiei sale la AvtoVAZ cu 225 milioane de euro.

Renault a precizat că, anul trecut, cifra sa de afaceri a crescut cu 10,4% comparativ cu 2014 până la 45,3 miliarde de euro. De asemenea, marja sa de profit a crescut până la 5,1% de la 3,9% în 2014. În aceste condiţii, Renault a decis să propună adunării generale a acţionarilor acordarea unor dividende de 2,40 euro pe acţiune, de la 1,90 euro anul precedent. 

'Rezultatele din 2015 reprezintă un pas decisiv spre realizarea obiectivelor din planul nostru 'Drive the Change' a declarat preşedintele director general Carlos Ghosn. 

În schimb, Renault a precizat că pierderile înregistrate anul trecut de AvtoVAZ, cel mai mare constructor auto din Rusia, i-au amputat profitul net cu 620 milioane de euro. Renault, care deţine 37,25% din capitalul AvtoVAZ, cel mai mare constructor auto din Rusia, a precizat că a decis să deprecieze valoarea investiţiei sale la AvtoVAZ cu 225 milioane de euro până la 91 milioane de euro. 

'Grupul Renault poartă discuţii cu ceilalţi acţionari de la AvtoVAZ în vederea unei viitoare recapitalizări, care ar putea duce la o consolidare a acestei companii de către Renault', precizează constructorul francez. 

Pentru 2016, Renault şi-a propus o nouă creştere a cifrei de afaceri precum şi o nouă îmbunătăţire a marjei operaţionale, în condiţiile în care piaţa auto mondială ar urma să înregistreze o creştere cuprinsă între 1 şi 2%. 

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ