E oficial – China vine la București

| 20 noi, 2013

Extrem de important este faptul că premierul Li Keqiang vine la București însoțit de o numeroasă delegație formată din oameni de afaceri chinezi, iar din informațiile care au parvenit până acum presei, această vizită se va concretiza înt-o serie de investiții.

Toată vara popaganda pedelisto-băsistă a insistat pe faptul că vizita premierului Victor Ponta în Asia Centrală, dar mai ales în China, a fost degeaba și că tot ce a reușit primul-ministru a fost să facă pe turistul pe bani publici. Acum, că la București va avea loc Summitul liderilor de Guvern Europa Centrală și de Est – China, toți cei care în vară contestau beneficiile vizitei lui Victor Ponta, tac mâlc.

Relația cu China este una extrem de importantă. Multă vreme economiile dezvoltate s-au confruntat cu problema relocării producției companiilor mari în China. Giganți industriali au preferat teritoriul chinez ca urmare a costurilor de producție mult mai mici, ceea ce a făcut ca state precum SUA să se confrunte cu realitatea pierderii de locuri de muncă. Acum, odată ce economia chineză s-a dezvoltat extraordinar de mult, iar afaceriștii chinezi caută noi oportunități de investiții în afara granițelor, toată lumea se bate pe atragerea acestui capital. România are norocul de a fi avantajată în această competiție, ca urmare a bunelor relații politice dezvoltate încă din vremea comunismului. Aceste relații au fost neglijate pentru o perioadă, însă au reintrat în atenția Guvernului odată cu venirea la putere a USL. Faptul că România și China au dezvoltat relații bilaterale puternice a fost dovedit și în această vară, când premierul Victor Ponta a fost printre primii primiți de noua conducere a Statului Chinez, și este dovedit și acum, când, iată, organizăm un summit de o asemenea importanță.

Tot în vară, și tot referitor la vizita lui Ponta în China, au existat critici cu privire la lipsa oamenilor de afaceri din delegația guvernamentală. Aceste critici au fost în mare parte nejustificate, având în vedere că misiunea premierului nu a fost aceea de a exporta capital românesc în China, ci de a atrage investiții chineze în România. În acest sens, extrem de important este faptul că premierul Li Keqiang vine la București însoțit de o numeroasă delegație formată din oameni de afaceri chinezi, iar din informațiile care au parvenit până acum presei, această vizită se va concretiza înt-o serie de investiții.

Pe lângă investițiile pe care țara noastră speră să le atragă, un alt obiectiv îl reprezintă accesul pe piața chineză a produselor românești, o piață cu 1,3 miliarde de consumatori, sau 1,3 miliarde de guri care trebuie hrănite. Primul pas a fost făcut deja, prin semnarea unui protocol cu autoritățile chineze, prin care România va exporta în China în următorii 7-10 ani peste 500 de mii de vaci din rasa Bălțata românească, ceea ce va aduce în conturile fermierilor români peste jumătate de miliard de euro. România devine astfel prima țară din Europa, și a patra din lume, care exportă vaci în China. Ar fi o mare realizare dacă astfel de protocoale ar fi semnate și pentru alte produse alimentare, eventual procesate. Acest lucru ar dezvolta nu doar agricultura, dar și industria procesatoare de alimente, și ar duce la noi investiții și noi locuri de muncă.

Trăim într-o lume globalizată și din fericire actualul Guvern cunoaște acest lucru, de unde și atenția pe care premierul Ponta a acordat-o relansării relațiilor externe, rămase în urmă în timpul guvernărilor PDL. Avem acum o șansă extraordinară, aceea de a reprezenta o punte între China și Europa. La dezvoltarea acestei punți va contribui relația cu Turcia și „Noul Drum al Mătăsii”, la capătul căruia ar fi bine să ne aflăm.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 noi, 2013
NARCIS VASILE
FOARTE BINE CĂ VIN CHINEZII SĂ INVESTEASCĂ LA NOI ,CĂ SUNT UN POPOR HARNIC ŞI SERIOS ! PROBLEMA ESTE CĂ LA CĂPĂTUL "DRUMULUI MĂTĂSII ",SE GĂSESC DOAR "COCONII" ĂŞTIA MINCINOŞI ,CARE ÎN LOC SĂ DEZVOLTE INVESTIŢIILE ,FAC POMENI CU BĂTAIE LUNGĂ ŞI IZ ELECTORAL !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ