Economica: Gruia Stoica, favorit în cursa pentru privatizarea operatorului feroviar de marfă croat

| 12 iul, 2013

După ce a fost desemnat câştigător al licitaţiei pentru privatizarea CFR Marfă, omul de afaceri român Gruia Stoica este favorit şi în cursa pentru preluarea operatorului feroviar de marfă din Croaţia, HZ Cargo, scrie Economica.net.

“Oferta companiei româneşti este singura care se supune tuturor condiţiilor noastre” a declarat ministrul Transporturilor din Croaţia, Siniša Hajdaš, pentru publicaţia croată Globus.

Statul croat a primit trei oferte pentru privatizarea companiei feroviare de marfă HZ Cargo, din partea firmelir AWT (Cehia), Rail Cargo Austria şi Feroviara, o companie care face parte din grupul românesc Grampet, deţinut de omul de afaceri român Gruia Stoica. Croaţia scoate la vânzare 75% din acţiunile HZ Cargo.

“Condiţiile noastre pentru cumpărător erau acelea de a prelua garanţiile de credit ale Ministerului de Finanţe în valoare de 600 de milioane de kuna, şi să plătească la bugetul de stat imediat 210-230 de milioane de kuna, să bage în fondul de investiţii al companiei încă de 150 de milioane de kuna, şi alte 70 de milioane de kuna să fie distribuite către lichidităţile curente şi plata salariilor. Astfel, valoarea a 75% dintre acţiunile companiei este de 1,1 miliarde de kuna (145 de milioane de euro).

Oficialul croat a mai spus că operatorul feroviar trebuie să mai dea oameni afară. “HZ Cargo traversează un proces de restructurare în urma căruia a concediat 700 de angajaţi până acum, dar, dacă facem o comparaţie cu firmele de talia sa din Europa, cred că ar mai fi nevoie de concedierea a încă 500-600 de angajaţi” a spus ministrul.

Ministrul a mai declarat că se aşteaptă ca privatizarea să fie perfectată înainte de 15 august.

HZ Cargo transportă anual circa 11 milioane tone marfă şi are un parc rulant de 187 de locomotive şi  6.039 de vagoane. Compania a luat naştere în octombrie 2012, în urma unui program de restructurare prin care compania feroviară naţională a fost divizată în trei: HŽ Infrastruktura, HŽ Putnički prijevoz (transport de pasageri) şi HŽ Cargo (transport de marfă)

Grup Feroviar Român, cea mai mare firmă din grupul Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica este al doilea mare operator de transport feroviar de marfă din România. Grupul este cel mai mare jucător privat din sectorul transportului feroviar din România şi unul dintre principalii competitori la nivelul Europei Centale şi de Sud-Est, asigurând servicii de transport şi logistică în mai multe ţări europene. GFR exploatează un parc de 275 de locomotive şi 9.900 de vagoane.

GFR a câştigat licitaţia de privatizare a operatorului feroviar român CFR Marfă, valoarea totală a tranzacţiei ridicându-se la 202 milioane de euro. Contractul de privatizare se va semna după ce Consiliul Concurenţei îşi va da acordul asupra tranzacţiei. Compania s-a implicat şi în procesul de privatizare al operatorului bulgar de marfă, BDZ Cargo, dar guvernul de la Sofia a oprit procedurile de vânzare a companiei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ