Economist Intelligence Unit: Dobânzile la credite urmează să scadă spre 5% în următorii ani

| 21 mar, 2014

Potrivit prognozei de țară pentru România, realizată de Economist Intelligence Unit, dobânzile la împrumuturile oferite de băncile comerciale ar urma să scadă în viitorul apropiat, tinzând spre o valoare de 5% din 2015.

În acest context, leul se va aprecia față de principalele monede internaționale, iar economia va continua să crească în mod accelerat, ajungând la o medie de peste 4% pentru următorii patru ani.

EIU prevede o creștere economică accelerată pentru perioada 2015-2018, la o medie de peste 4%, în condițiile în care România a avut deja cea mai mare rată de creștere economică din Uniunea Europeană în ultimul semestru din 2013, de peste 5%. De asemenea, ne putem aștepta la o creștere a producției industriale și a exporturilor, alături de o scădere a dobânzilor impuse de instituțiile bancare.

Potrivit Economist Intelligence Unit, dobânzile la împrumuturile oferite de băncile comerciale ar urma să scadă, tinzând spre o valoare de 5% din 2015. Consumul și cererea internă ar putea rămâne la actualul nivel de recuperare în condițiile în care România a avut parte de o creștere a veniturilor reale datorită scăderii prețurilor la produsele alimentare în 2013.

Experții EIU arată că o creștere a producției industriale de 7,8% în 2013 (brută) s-a reflectat creșterea cererii pentru exporturi, care au crescut cu 10% anul trecut (în euro). Producția industrială ar trebui să rămână la un nivel de peste 6% în 2014 datorită acestor rezultate.

Totul are loc în contextul în care absorbția îmbunătățită a fondurilor UE contribuie la investițiile în infrastructură, care ar spori potențialul de export pe termen lung. Merită menționat că România a ajuns la o rată de absorbție de peste 34% la începutul anului 2014, actuala creștere reprezentând un salt enorm față de perioada fostelor guvernări PDL.

În privința exporturilor, EIU subliniază că în 2013 a avut loc o reducere a deficitului comercial la 3,4 miliarde, de la 7,4 miliarde de euro în 2012. Această modificare a avut un aport semnificativ în privina reducerii deficitului de cont curent, ajungând la 1,5 miliarde de euro în 2013, de la 5,8 miliarde în 2012. Creșterea exporturilor s-a datorat mai ales diversificării ofertei de produse, fiind înregistrată o creștere impresionantă de 12,8% anul trecut în afara zonei UE și una de 8,8% spre țările din afara Uniunii Europene.

Prețurile la alimente au scăzut cu 1,8% în 2013, în corelație cu faptul că, la sfârșitul anului trecut, inflația prețurilor de consum a scăzut la 1,6%, cel mai redus nivel înregistrat în perioada postcomunistă și evident, o valoare peste așteptări ținând cont că ținta de inflație a fost de 2,5% ± 1 punct procentual.

Reducerea inflației a generat continuarea politicii BNR de scădere a dobânzilor, măsuri care vor determina, după cum am subliniat deja, îmbunătățiri în domeniul creditării, închizând astfel un cerc al interdependenței factorilor macroeconomici.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 mar, 2014
pensionar
Citam ,la comanda politica,din studiile altora,cu ravna...despre viitorul fericit
Achitam in magazine ,preturile noastre romanesti in crestere..
Primim salariile si pensiile noastre romanesti, in stagnare
"închidem astfel un cerc al interdependenței factorilor macroeconomici"
minunata zicere,populatia intelege perfect
felicitari Stoica,banii PSD-ului nu au miros,nu-i asa?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ