Început de an economic 2014 foarte bun

| 19 mar, 2014

După ce în 2013 România a înregistrat cea mai mare rată de creştere economică de la izbucnirea recesiunii economice, începutul acestui an ne aduce noi veşti bune.

Primul dintre semnalele pozitive care ne vin dinspre economia românească este legat de evoluția balanței de plăți. În luna ianuarie, România a înregistrat un excedent al balanţei de plăţi de 388 milioane euro, comparativ cu 267 milioane din perioada similiară a anului trecut. Evoluţia a fost influenţată de reducerea deficitului balanţei comerciale, majorarea surplusului înregistrat de balanţa serviciilor şi creşterea surplusului balanţei transferurilor curente.

În domeniul exporturilor, după nivel istoric de 49,56 miliarde de euro atins în anul 2013, trendul de creştere se menţine şi la debutul acestui an. Institutul Naţional de Statistică a anunţat o creştere cu 6,3% a exporturilor în ianuarie, comparativ cu perioada similară a anului 2013. În aceeași perioadă, importurile s-au majorat doar cu 4,6%.

Semnale pozitive pentru economia românească vin şi din partea investiţiilor străine care au înregistrat o creştere de 8% comparativ cu ianuarie 2013. Performanța este cu atât mai remarcabilă cu cât anul trecut în economia românească investițiile au înregistrat maximumul ultimilor patru ani. Astfel, în 2013, investițiile au totalizat 2,71 miliarde de euro, cu 26,8% mai mult faţă de anul 2012.

Un trend pozitiv se înregistrează și la capitolul producție industrială. Astfel, după ce în 2013 România a obţinut o creştere record de 7% a producţiei industriale, la începutul acestui an s-a înregistrat o creştere cu 10% faţă de ianuarie 2013. Dacă trendul creşterii producţiei industriale se va menţine, România are toate șansele să obţină din nou rezultate peste media europeană, aşa cum a făcut-o anul trecut când a înregistrat cea de a doua mare creştere din Uniunea Europeană, după Portugalia (7,1%).

O veste îmbucurătoare pentru economia României vine şi din partea consumului care a crescut cu 6% în ianuarie 2014 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Majorarea consumului este un semnal clar că cetăţenii încep să resimtă din ce în ce mai puternic performanţele economice de anul trecut, ca urmare a politicilor de redistribuire a bunăstării implementate de către cabinetul Ponta.

În sfârșit, un alt semnal pozitiv este cel legat de infație. În contextul în care la sfîrşitul anului 2013, inflaţia a atins o valoare de 1,55%, pentru începutul acestui an, Institutul Naţional de Statistică a anunţat o scădere istorică a ratei anuale a inflaţiei de 1,06% pentru luna ianuarie şi de 1,05% pentru luna februarie.

Toate aceste semnale validează o dată în plus măsurile economice luate de către cabinetul condus de Victor Ponta, oferind astfel perspective optimiste pentru consolidarea unei creșteri economice accelerate, capabilă să genereze tot mai multe locuri de muncă și să susțină o majorare din ce în ce mai rapidă a nivelului de trai.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 mar, 2014
cantautor
creste pretul la combustibil...
vor fi cresteri de preturi in lant..
se vor face bani si pe cainii taranilor(cipuri,sterilizari,amenzi)
este un inceput de an foarte bun la incasari bugetare
populatia va plati mai mult pe bunuri si servicii..
se va bucura si va aprecia Guvernul
va aparea si milionul de locuri de munca
e bine...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ