Domeniile in care salariile s-au dublat în 6 ani. Unde se câștigă peste 4.000 de lei/lună

| 10 iun, 2014

Bancherii și cei care lucrează în extracția petrolului și a gazelor naturale au, la ora actuală, cele mai mari salarii din România, de peste 4.000 de lei. Printre cel mai bine plătiți români, se numără, însă, și IT-iștii, angajații din fabricarea produselor de tutun sau cei din rafinării.

Câteva dintre aceste domenii au cunoscut, în ultimii șase ani, creșteri salariale semnificative, duble, în unele cazuri, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), din ianuarie 2008, până în prezent, transmise la solicitarea Ziare.com.

Datele INS se referă la câștigul salarial nominal, în care intră atât salariul, cât și sporurile sau indemnizațiile. Este vorba de câștigul salarial mediu.


Cel mai bine se câștigă, în prezent, în intermedieri financiare, unde intră băncile și IFN-urile. În aprilie, câștigul salarial mediu net era de 4.888 de lei în acest domeniu.

Pot exista, însă. discrepanțe majore între remunerațiile pentru poziții ca front-office, manageri de sucursală și cele de top management - președinți, vicepreședinți. Diferențe mai apar și de la o bancă la alta.

Câștigul salarial net din extracția petrolului brut și a gazelor naturale era, în aprilie, de peste 4.200 de lei, în condițiile în care brutul nu atingea 2.800 de lei la începutul anului 2008.



Activează în acest domeniu companii precum Rompetrol, Romgaz, Chevron, Lukoil sau OMV Petrom.

Salariile angajaților din transporturi aeriene se mențin printre cele mai mari din Romania, câștigul salarial mediu net depășind, în prezent, 4.000 de lei.

Printre cel mai bine plătiți români sunt și cei care lucrează în rafinării. Aici, câștigul salarial mediu net era, în aprilie, de peste 3.900 de lei. Printre jucătorii din acest domeniu se află Rompetrol Rafinare, Petrotel-Lukoil sau rafinăriile deținute de Petrom.

Domeniul IT este, de asemenea, printre cele care oferă cele mai mari salarii în Romania (caștigul salarial mediu net era aproape 3.880 de lei, în aprilie), dar și aici plățile variază de la câteva sute de euro pâna într-o mie de euro, pentru programatorii juniori, la câteva mii de euro lunar, pentru cei cu mai mulți ani de experiență sau aflați în diverse poziții cheie.

Salariile rămân mici comparativ cu cele din Occident. Pe lângă numeroasele firme autohtone, și-au deschis, în ultimi ani, birouri în România giganți precum Microsoft, Intel, Oracle sau IBM.

O creștere importantă au cunoscut și salariile celor care lucrează în asigurări, unde câștigul salarial mediu net a ajuns la peste 3.600 de lei.

În fabricarea produselor din tutun, câștigul salarial mediu brut a cunoscut o creștere spectaculoasă, în luna martie, când a ajuns până aproape de 10.000 de lei, datorită acordării primelor de sărbători, potrivit celor din domeniu. În aprilie, câștigul mediu brut a coborât la 5.000 lei (aproximativ 3.500 de lei net).

Printre cele mai mari companii din industria fabricării produselor de tutun în România se află JT International Manufacturing, Galaxy Tobacco, British American Tobacco Romania Investment și Philip Morris Romania, fiecare cu sute de angajați.

Companiile din această industrie sunt al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, după cele din domeniul petrolier, însă nu participă doar cu diviziile de fabricare, ci și cu cele din comerțul cu ridicata.

Domeniile cu cele mai mari câștiguri salariale medii, la ora actuală, și evoluția din ultimii șase ani:


Click pe poză pentru a o mări

  • La polul opus, salariile medii nete ale angajaților din hoteluri și restaurante nu depășeau, în medie, 1.000 de lei.

 

  • Câștigul salarial mediu brut pe economie era de 1.637 de lei în ianuarie 2008 și de 2.250 de lei în ianuarie 2014. În luna aprilie, salariul mediu brut a fost de 2.395 de lei, iar cel net de 1.735 de lei.


Salariile și inflația

Conform unui calcul realizat de Bogdan Glăvan, profesor universitar de economie, pentru perioada 2009-2013, deși venitul mediu lunar a crescut de la an la an (cu excepția anului 2010), acest ritm de creștere a fost mai mic decât rata inflației, ceea ce înseamnă că venitul real a scăzut.

"Dacă raportăm venitul mediu lunar din 2013 la prețurile anului 2009, descoperim că el este cu aproximativ 10% mai mic. Deci gospodăriile din Romania nu au ajuns încă la același venit real ca înainte de criză, din contră, sunt consistent mai jos decât acel nivel", a spus Bogdan Glăvan într-un interviu acordat Ziare.com.

 

 

Sursă: ziare.com

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ