România a trecut un nou test în economie

| 16 ian, 2014

România anului 2014 arată foarte bine. Este o țară stabilă din punct de vedere macroeconomic, care se împrumută din ce în ce mai puțin și la costuri din ce în ce mai bune și care a câștigat de partea ei încrederea investitorilor.

Trezoreria a reușit să obțină o finanțare suplimentară importantă de pe piețele internaționale folosindu-se de emisiuni de obligațiuni. Cu o maturitate între 10 și 30 de ani, titlurile au adus în țară două miliarde de dolari. La împrumutul pentru zece ani dobânda ar fi de 5,04%, iar la cel pe 30 de ani de 6,28%, sub nivelurile indicative prezentate investitorilor.

Asta înseamnă că România are capacitatea de a se împrumuta foarte ieftin, având o poziție solidă pe piața internațională, în contrast cu declarațiile alarmiste ale președintelui Traian Băsescu.

Guvernul a anunţat lunile trecute că plafonul maxim al emisiunilor de titluri de stat pe pieţele externe a fost majorat cu aproape 100%, de la 8 miliarde euro la 15 miliarde euro, şi extins astfel încât să acopere următorii trei ani, respectiv perioada 2014-2016.

Astfel, până în 2016 vor putea fi contractate sume importante pentru investiții și pentru bugetul de stat prin emisiunea de obligațiuni, iar plata acestora va fi una sustenabilă datorită dobânzilor mici și a maturității-record, de 30 de ani.

Desigur, aceasta nu este singura veste bună privind evoluția domeniului economic românesc. În decembrie 2013, inflaţia a fost de 1,55%, cea mai mică valoare lunară înregistrată de la Revoluţie, deficitul este cel mai mic din anii recenți iar absorbția de fonduri europene a crescut de la 7% la 34%.

Totodată, anul agricol a fost unul dintre cei mai buni din istoria recentă, creșterile fiind ce circa 28% față de 2012, iar preţurile la produsele alimentare au scăzut cu 1,8%. Totodată, România a modificat balanța de exporturi – în acest moment importăm mai puțină mâncare decât exportăm.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ