Cum a crescut nivelul de trai al românilor în ultimul an

| 16 ian, 2014

România a încheiat anul 2013 cu cea mai mică inflaţie din 1990 încoace, cu o valoare de 1,55% în luna decembrie. Performanţa este notabilă, mai ales dacă ţinem cont că este pentru prima oară când inflaţia anuală scade sub 2%, (mai precis, 1,6%). În termeni reali, rata scăzută a inflaţiei a însemnat cele mai mici scumpiri din ultimii 24 de ani, contribuind semnificativ la creşterea nivelului de trai al românilor.

Dacă la finalul anului trecut datele statistice ofereau un tablou parţial cu privire la parametrii economici înregistraţi de ţara noastră, informaţiile centralizate la începutul lui 2014 permit o imagine de ansamblu asupra performanţelor României pe mai multe paliere macroeconomice.

Astfel, România a încheiat anul 2013 cu cea mai mică inflaţie din 1990 încoace, cu o valoare de 1,55% în luna decembrie. Performanţa este notabilă, mai ales dacă ţinem cont că este pentru prima oară când inflaţia anuală scade sub 2%, (mai precis, 1,6%). În termeni reali, rata scăzută a inflaţiei a însemnat cele mai mici scumpiri din ultimii 24 de ani, contribuind semnificativ la creşterea nivelului de trai al românilor. Aceasta evoluţie a fost posibilă întrucât o inflaţie scăzută este dublată de un trend de stagnare sau chiar ieftinire a preţurilor la produsele alimentare.

Inflaţia redusă comportă o serie de avantaje indiscutabile. În primul rând, este vorba despre creşterea valorii banilor ceea ce înseamnă că salariile şi economiile românilor sunt ferite de fluctuaţiile specifice perioadelor cu fenomen inflaţionist ridicat. În al doilea rând, vorbim despre o mai bună predictibilitate, cu avantaje atât în planificarea bugetului de către cetăţeni, dar mai ales un vector esenţial ce încurajează investiţiile. În al treilea rând, inflaţia va induce treptat ieftinirea creditării, cu consecinţe directe în creşterea economică  precum investiţiile şi crearea de locuri de muncă.

Pe fondul reducerii inflaţiei, veniturile românilor au crescut. Astfel, salariile bugetarilor au fost reîntregite, salariul minim pe economie a crescut de la 700 la 800 de lei în 2013, cu încă 50 de lei de la 1 ianuarie 2014, urmând ca în vara să fie majorat la 900 de lei. De asemenea, punctul de pensie a crescut, iar toţi pensiionarii au primit de la 1 ianuarie o indexare de 3,7%. Cu alte cuvinte, Cabinetul Ponta a reuşit să adopte acele măsuri la care USL s-a angajat în faţa cetăţenilor, prin programul de guvernare, protejând categoriile vulnerabile.

Un impact favorabil a avut şi ieftinirea produsele alimentare cu aproape 2% în 2013, pe fondul anului agricol excelent. Ieftinirea alimentelor in 2013 a fost determinată în cea mai mare măsură de productia agricola record precum şi de reducerea TVA la pâine. În 2013, media preţurilor la alimente a scăzut cu 1,8% faţă de cea din 2012, iar aceasta este, de asemenea, o premieră istorică în cei 24 de ani ai perioadei postdecembriste.

Romania a mai bifat şi alte premiere sub guvernare USL: recordul absolut al productiei agricole, ţara noastră a exportat mai multe alimente decât a importat, producţia industrială a crescut substanţial faţă de anii anteriori.
Toate aceste date nu sunt simple consemnări aritmetice sau statistice. Ele sunt dublate de rezultate îmbucurătoare resimţite la nivelul populaţiei care constată direct creşterea nivelului de trai. Desigur, rămân în continuare angajamente ce trebuie îndeplinite şi promisiun ce trebuie onorate, insă premisele la început de 2014 sunt dintre cele mai optimiste.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 ian, 2014
cantautor
premise "optimiste" la inceput de an pentru"ziaristii"USL..
Benzina și motorina sunt mai scumpe cu câte 12 bani pe litru față de prețul de pe 31 decembrie 2013, chiar dacă actualul guvern a amânat majorarea accizelor la carburanți cu 7 eurocenți pe litru pentru 1 aprilie.

Prima companie petrolieră care a modificat prețurile carburanților este OMV Petrom, cea mai mare companie de pe piața românească după numărul de stații de alimentare.

Motivul pentru care benzina și motorina sunt mai scumpe de la 1 ianuarie: modificarea metodei de calcul a accizei, în care nu se mai ia în calcul nivelul cursului de pe octombrie al anului precedent ci, în cazul în care acesta este mai mic, nivelul cursului înregistrat pe data de 1 octombrie din urmă cu doi ani, actualizat cu rata medie a inflației din luna septembrie a anului precedent.

Curs efectiv de 4,738 lei/euro

Astfel, pentru 2014, cursul de schimb utilizat la calcularea accizelor va fi cel de 4,5223 lei/euro de pe 1 octombrie 2012, indexat cu rata medie a inflației de 4,77%, din septembrie 2013, și nu cursul de 4,4485 de pe 1 octombrie 2013.
17 ian, 2014
TORA
NU TE BAZA PE STAISTICI FALSE
PACAT DE TINERETEA TA TOV STOICA.
DACA N-AI INTELES CA MANIPULAREA CARE E MENTINUTA PRIN OPNIA JURNALISTILOR PROST SCOLITI,INSEAMNA INDUCEREA IN EROARE A NATIUNII PRIN DEZINFORMARE E GRAV.
CRESTEREA ECONOMICA DE CARE VORBESTI ,A FOST CONTRIBUTIA NATURII SI NU A GUVERNULUI INCOMPETENT,CU UN PRIM MINISTRU ODIOS INCOMPETENT SI NESIMTIT.
16 ian, 2014
marin
Gluma comunista
Nici daca ai fi consilierul lui Ponta, nu-ti reusea o apologie a marilor realizari.Pai tancurile nu s-au scumpit, rachetele asemenea, stevia si susaiul s-au ieftenit.Numai bazaconii statistice.Oamenii au platit impozite mai mari, dobanzi la banci mai mari..... consumul a scazut din lipsa banilor si implicit preturile nu au avut cum sa creasca.Nu are rost sa-ti demontez cifrele copiate de pe la INS intru multumirea conducatorilor si ametirea poporului.Pacat de timpul pierdut cu scrisul

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ