România, tot mai bine. O spune Banca Mondială

| 15 ian, 2014

România a înregistrat o creștere economică aproape dublă față de prognoza Băncii Mondiale, conform ministrului Voinea rata de creștere apropiindu-se sensibil de 3%, pe fondul recuperării consumului în trimestrul al patrulea. Mai mult, în 2013 România a înregistrat cel mai mare PIB din istorie și a ajuns la cea mai scăzută rată a inflației din 1989.

Economia românească este pe un trend pozitiv. O spune nu Institutul Național de Statistică sau vreo altă instituție românească de analiză, ci Banca Mondială care, în ultimul raport de prognoză economică globală, a îmbunătățit estimarea de creștere a economiei românești pentru anul în curs.

Astfel, în raportul dat publicității la începutul anului trecut, Banca Mondială anticipa pentru anul 2013 o creștere economică de 1,6% și una de 2,2% pentru anul 2014. Între timp însă, economia românească a infirmat estimările pentru 2013.

Astfel, România a înregistrat o creștere economică aproape dublă față de prognoza Băncii Mondiale, conform ministrului Voinea rata de creștere apropiindu-se sensibil de 3%, pe fondul recuperării consumului în trimestrul al patrulea. Mai mult, în 2013 România a înregistrat cel mai mare PIB din istorie și a ajuns la cea mai scăzută rată a inflației din 1989.

Aceste evoluții pozitive reprezintă în primul rând o confirmare a eficienței politicilor de stimulare economică implementate de către cabientul condus de Victor Ponta. Orice s-ar spune, condițiile meteorologice favorabile din 2013 nu pot fi făcute responsabile decât până la un punct pentru avansul substanțial al producției agricole, cea mai bună din ultimii 10 ani de zile. În plus, chiar dacă acceptăm că agricultura a beneficiat de aportul binevoitor al vremii, creșterea economică substanțială de anul trecut a fost doar în parte influențată de acest sector, principala contribuție venind însă din domeniul industrial.

Iar în industrie, că e soare sau că plouă contează prea puțin. Un rol mult mai important îl joacă prețul materiilor prime sau măsurile de stimulare a investițiilor. Or, la aceste capitole, cabinetul a făcut exact ceea ce trebuia, umblând la schema de subvenționare a producției de energie regenerabilă și încercând, prin ajutoare de stat, dar și prin lobby-ul intens în plan extern, să asigure resursele necesare investițiilor.    

Dar poate cel mai important ajutor pe care cabinetul l-a dat economiei romanești în 2013 a fost legat de păstrarea unui climat politic de stabilitate. În ciuda încercărilor președintelui și a altor actori politici, uneori chiar din interiorul USL, de a agita spațiul public, cabinetul și-a văzut liniștit de treburile guvernării, asigurând astfel economiei liniștea necesară.

Ca urmare, creșterea economică din 2013 a depășit chiar și cele mai optimiste prognoze, iar specialiștii de la Banca Mondială au fost nevoiți să își revizuiască estimarea inițială de câteva ori. Pe de altă parte, anticipând continuarea acestor evoluții pozitive, instituția a procedat de o manieră similară și pentru anul în curs, revizuind în urcare estimarea din 2013 pentru creșterea economică de anul acesta și din 2015,când este preconizată o rată de majorare de 2,7% .

Altfel spus, Banca Mondială evaluează pozitiv eforturile cabinetului Ponta pentru stimularea unei creșteri economice solide și anticipează că acestea au capacitatea de a accelera tot mai puternic ritmul de dezvoltare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ