ANALIZĂ. Previziuni economice spectaculoase pentru 2014

| 12 mai, 2014

Diferenţa între prognoza iniţială şi ceea ce se întâmplă în prezent arată că veniturile la buget vor creşte şi ele, dând posibilitatea executivului să majoreze valoarea alocărilor destinate investiţiilor în infrastructură.

După un 2013 în care toate previziunile economice au fost depăşite de performanţele consemnate în ceea ce priveşte majoritatea indicilor macroeconomici, miza principală pentru anul în curs este menţinerea acestui trend pozitiv. Anul trecut, economia naţională şi-a revenit spectaculos după anii de criză, înregistrând o creştere economică de 3,5%, în timp ce inflaţia măsurată în decembrie 2013 a atins minimul istoric de 1,55%. De atunci, mai multe raportări ale INS, dar şi analize făcute de diverse firme de consultanţă sau instituţii internaţionale, arată că perspectivele economiei româneşti continuă să rămână extrem de bune.

De exemplu, luni, Institutul Naţional de Statistică a publicat o serie de cifre legate de evoluţia macroeconomică pentru primul trimestru al anului în curs care sunt extrem de îmbucurătoare în ceea ce priveşte viitorul economic al României. Conform INS, în primele trei luni ale anului, producţia industrială, care anul trecut a reprezentat unul din elementele de bază ale evoluţiei economice pozitive, a înregistrat o creştere de 10,1%. Una din zonele în care s-a văzut cel mai bine evoluţia producţiei industriale este reprezentată de continuarea micşorării deficitului balanţei comerciale, care în martie 2014 a înregistrat o scădere cu 26,8 milioane lei (18,8 milioane euro) față de martie 2013.

În fine, tot luni, INS-ul a prezentat cifrele legate de evoluţia inflaţiei care în luna aprilie a atins valoarea de 1,21%, în timp ce rata medie lunară a inflației în primele patru luni din 2014 a fost de 0,4%, față de 0,5% în perioada similară din 2013.

Însă cea mai importantă declaraţie a zilei i-a aparţinut ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, care a afirmat următoarele: "creşterea economică de pe primele trei luni şi evoluţiile din lunile următoare ne îndreptăţeşte să credem că vom avea o creştere economică mai mare la finele anului, de peste 3,5%".

Această declaraţie este importantă, mai ales dacă avem în vedere că bugetul pe anul în curs a fost realizat pornind de la estimarea că România va înregistra o majorare a PIB-ului de 2,2% pentru acest an. Diferenţa între prognoza iniţială şi ceea ce se întâmplă în prezent arată că veniturile la buget vor creşte şi ele, dând posibilitatea executivului să majoreze valoarea alocărilor destinate investiţiilor în zone precum infrastructura, importantă pentru continuarea trendului economic pozitiv.

Din toate punctele de vedere, evaluările făcute de ministrul Voinea ne dau motive de optimism, mai ales că ele se bazează pe o serie de indicatori specifici. Anul trecut, România a avut cea mai mare creştere economică din UE şi una din cele mai mici rate ale inflaţiei de pe continent. Dacă şi anul acesta economia românească va înregistra cel puţin performanţele de anul trecut, atunci ţara noastră are toate şansele de a deveni o forţă economică regională, după ce în urmă cu doar câţiva ani o serie de politici economice iresponsabile au lovit din plin şansele de dezvoltare economică ale ţării noastre.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ