Puterea de cumpărare a românilor, în creștere

| 08 mai, 2014

După ani de zile în care românii au avut de suferit ca urmare a politicilor de austeritate implementate de guvernele portocalii, veniturile și puterea de cumpărare au început să cunoască o apreciere tot mai ridicată sub mandatul de premier a lui Victor Ponta.

În acest sens, Institutul Național de Statistică a venit joi cu o veste bună, anunțând că în luna martie salariul mediu net a crescut cu 80 de lei (4,9%) comparativ cu luna februarie, ajunând la 1.706 de lei. În același timp, salariul raportat de statisticieni a fost cu 5,5% mai mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Luând în considerare faptul că inflația anuală la nivelul lunii martie a fost de 1,04%, putem trage concluzia că puterea de cumpărare a crescut cu 4,5% față de perioada similară a anului trecut. Astfel, putem constata o ameliorare considerabilă a standarului de viață ca urmare a creșterii veniturilor, demonstrată de altfel și de revirimentul consumului, care, în primul semestru al acestui an, a înregistrat o apreciere cu 9,3% ca serie brută și 8,3% ca serie ajustată. Creșterea consumului a fost stimulată de aprecierea vânzărilor la toate categoriile de produse, atât alimentare cât şi nealimentare. Astfel, vânzările de produse nealimentare au înregistrat o creştere de 13,1%, în timp ce, consumul de produse alimentare, băuturi şi tutun s-au majorat cu 6,1%.

Trendul pozitiv înregistrat în ultima perioadă în ceea ce privește puterea de cumpărare a românilor nu poate fi analizat fără a lua în considerare ritmul tot mai accelerat de creștere economică înregistrat de economia românească. Grație măsurilor de stabilizare și de stimulare economică implementate de către cabinetul Ponta, România a devenit un mediu tot mai prietenos pentru oamenii de afaceri, care au început să facă profituri tot mai mari și să își permită să majoreze inclusiv fondurile de salarii.

De asemenea, nu trebuie ignorate nici eforturile cabinetelor conduse de Victor Ponta în direcția majorării puterii de cumpărare a categoriilor sociale care au fost cel mai puternic afectate de măsurile de austeritate: bugetarii și pensionari. Astfel, în ultimii doi ani de zile, au fost reîntregite salariile bugetarilor, s-a restituit CAS-ul către pensionari, au fost indexate pensiile și s-au majorat veniturile salariale ale profesorilor debutanți și medicilor rezidenți. În sfârșit, alături de aceste măsuri trebuie menționată și majorarea salariului minim pe economie, care a avut ca rezultat creșterea nivelului de trai a românilor cu venituri mici.

Grație tuturor acestor măsuri, românii încep în sfârșit să cunoască o îmbunătățire semnificativă a puterii de cumpărare. Desigur, România mai are încă mult de recuperat față de media europeană, dar este îmbucurător că există o tendință constantă de apreciere.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 mai, 2014
a lu pigus
MUTATI cocina3 la voi in redactie ,totuna
Cum a crescut puterea de cumparare a romanilor stimabile?a crescut nivelul de trai si noi nu stim,asta e campanie desantata de automultumire a CIUMEI ROSII ,a usl-amistilor feroce ce vor sa hacuiasca bucati cat mai mari din buget .sunteti penibili,UNDESUNT CELE 1.000,000 ( UN MILION ) DE LOCURI DE MUNCA PROMISE? AVEM CU 78.000 MAI MULTI SOMERI ,AVETI TUPEU MAGARILOR NESIMTITI ,DA ponta este un nemernic nenorocit,un ligau la curtea VARANULUI si sluga BARONILOR psd-isti A LU PIGUS lingailor
09 mai, 2014
George Stoica
aveti dreptate..
insa avem si noi familii...
ei au famiglie
scriem ce ne cer,luam banii si la revedere
daca reusea unchiul sa cumpere CFR-ul pe gratis imi permiteam sa spun adevarul..
asa,scriem ce ne dicteaza Sultanescu

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ