No panic – România nu intră în recesiune

| 19 mar, 2014

Conform unui studiu realizat de compania de consultanţă britanică Deloitte, România ar urma să intre în recesiune pe fondul liberalizării preţului la gaze naturale în forma convenită cu FMI şi Comisia Europeană.

Potrivit calculelor realizate de compania de consultanţă britanică, preţul gazelor din producţia internă va creşte cu 143% în următorii doi ani, ceea ce îi va forţa pe consumatorii industriali să majoreze preţurile cu 72%. Mărirea preţului de producţie va duce la necompetivitatea produselor româneşti, ceea ce va atrage falimentarea multor companii sau relocarea producţiei în alte state. De asemenea, studiul mai arată că România ar pierde 6,3 miliarde de euro şi peste 500.000 de locuri de muncă odată cu liberalizarea preţului la gaze naturale.

Înainte de orice, trebuie precizat că responsabilitatea stabilirii calendarului privind liberalizalizarea preţului la energie şi la gaze aparţine guvernului condus de Emil Boc. În acest moment, executivul nu mai poate interveni asupra acestui calendar care a fost deja convenit cu FMI şi Comisia Europeană.

Ceea ce au putut face guvernele conduse de Victor Ponta a fost însă să reducă impactul asupra consumatorilor casnici şi industriali astfel încât acesta să fie cât mai mic. În ceea ce privește consumatorii casnici, guvernul Ponta a venit în sprijinul categoriilor vulnerabile de consumatori prin majorarea limitei ajutoarelor de încălzire. Totodată, au fost introduse ajutoare de încălzire şi pentru utilizatorii care se încălzesc cu energie electrică.

Pe de altă parte, în ceea ce privește consumatorii industriali, cabinetul condus de Victor Ponta a acționat strategic. Astfel, în plan imediat, se are în vedere modificarea coşului energetic pentru consumatorii din această categorie. În perspectivă, se urmăreşte compensarea impactului liberalizării prețului la gaze naturale prin creșterea ofertei disponibile pe piață.

În acest sens, cabinetele conduse de Victor Ponta au sprijinit exploatarea resurselor convenţionale din Marea Neagră şi evaluarea resurselor neconvenţionale, reprezentate de exploatările gazelor de şist. Or, dacă și acestea vor intra în exploatare, în locul unor scumpiri ale preţului gazelor ne putem aştepta la o ieftinire, similară cu ceea ce s-a întâmplat în SUA. Odată cu exploatarea gazelor de şist în SUA preţul s-a ieftinit, acesta fiind mai mic cu o treime faţă de tariful practicat în Europa.

În sfârşit, scenariul apocaliptic furnizat de Deloitte vine în contradicţie cu trendurile înregistrate în economie în ultima perioadă. Astfel, după ce în 2013 s-a înregistrat o creştere economică peste aşteptări, de 3,5%, evoluţiile de la începutul anului continuă să fie pozitive. Datele indică în luna ianuarie un excedent al balanţei externe de 385 milioane de euro, cu 45% mai mult decât perioada similiară a anului trecut. În contextul în care anul trecut, România a înregistrat cea de a doua cea mai mare creştere a producţiei industriale din Uniunea Europeană (7%), în luna ianuarie s-a înregistrat o majorare de 10% comparativ cu luna ianuarie a anului trecut. Totodată, menţinând trendul de anul trecut, exporturile înregistrează şi ele o creştere cu 6% comparativ cu perioada similară a anului 2013.

Aşadar, luând în considerare eforturile depuse de cabinetul condus de Victor Ponta de sprijinire a exploatărilor de gaze convenţionale şi de şist şi analizând perspectivele furnizate de datele economice de la începutul acestui an, concluzia este simplă: concluziile studiului Deloitte sunt complet nejustificate, neexistând niciun motiv real pentru a ne teme de o nouă recesiune economică pe fondul liberalizării prețului la gazele naturale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 mar, 2014
pensionar
"Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins contestația omului de afaceri Gruia Stoica privind constatarea legalității măsurii arestării preventive pentru 60 de zile în dosarul în care este acuzat de cumpărare de influență în legătură cu o licitație organizată de Complexul Energetic Oltenia"

imi pare rau ,pentru voi,rudele "famigliei''..
dar sunt multumit,pentru Romania..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ