Economistul șef al BCE spune că inflația nu este suficient de mare în pofida creșterii economice

| 05 oct, 09:01

Revenirea economică din zona euro este una solidă, amplă și rezistentă, dar, cu toate acestea, presiunile inflaționiste rămân limitate, a declarat luni economistul șef al Băncii Centrale Europene, Peter Praet, informează DPA.

Potrivit unei estimări preliminare publicate recent de Oficiul european de statistică (Eurostat), rata anuală a inflației în zona euro a rămas stabilă în luna septembrie, la 1,5%.

"Deși rămânem încrezători că evoluția inflației va reveni spre obiectivul nostru pe termen mediu de 2%, realitatea arată progrese insuficiente spre o ajustare sustenabilă a traiectoriei inflației spre acest nivel", a declarat Peter Praet într-o conferință organizată la Londra.

Acesta a subliniat că traiectoria pe care o va urma inflația spre obiectivul pe termen mediu va influența planurile BCE cu privire la încheierea programului său de achiziționare de active. Cu toate acestea, condițiile relativ calme de pe piețele financiare ar putea încuraja BCE să își extindă programul de achiziții de active pentru o perioadă mai lungă, dar cu alocarea unor sume mai mici pentru achizițiile lunare, a apreciat economistul șf al BCE.

"În perioadele în care condițiile de pe piață sunt mai normale, investitorii ar putea deveni "mai răbdători", cu alt cuvinte, mai capabili să evalueze stimulii care pot apărea în urma unui plan de achiziții care urmează să fie pus în practică pe o perioadă mai lungă de timp", a spus Praet.

Deși economistul șef al BCE nu a făcut nicio referire la o posibilă decizie a boardului instituției, volatilitatea de pe piețele financiare a fost una redusă, cursul de schimb al monedei euro este în linie cu prognozele BCE, situația de pe piețele de obligațiuni este una calmă, iar acțiunile băncilor comerciale au crescut constant în ultimele două luni.

Aceste declarații au fost făcute cu doar câteva săptămâni înainte ca factorii de decizie de la BCE să se întâlnească pentru a discuta viitorul programului de achiziționare de active. Oficial, acest program ar urma să se încheie în luna decembrie, însă consiliului guvernatorilor va discuta eventuala sa prelungire sau încheiere la reuniunea din 26 octombrie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ