Egiptenii, pe cale să dărâme piramidele: Noi le-am făcut, noi le dărmăm

| 04 sep, 2014

Desi ne-am obisnuit ca romanii sa isi bata joc de monumentele lor, se pare ca si la asta ne intrece cineva: nimeni altii decat egiptenii.

Cea mai veche piramida din lume, veche de 4600 de ani, e pe cale sa fie demolata chiar de cei care trebuiau sa o consolideze. Potrivit ziarului Egypt Independent, urmasii constructorilor piramidelor sunt pe cale sa le darame. Si au inceput chiar cu prima, cea ridicata de faraonul Djoser in jurul anului 2650 inainte de Hristos, in cadrul celui mai vechi complex de cladiri din piatra construit vreodata.

Faimoasa piramida in trepte din Saqqara, despre care s-au facut zeci de filme documentare, avea nevoie de lucrari de consolidare la mai bine de patru milenii si jumatate de cand a fost construita, mai ales dupa ce in 1992 a fost afectata de un cutremur. Regimul Mubarak a apelat initial la restauratori occidentali, insa solutiile propuse de acestia s-au dovedit prea costisitoare, iar dupa “Primavara araba” noua putere de la Cairo a rupt contractele si a cautat solutii locale.

Asa s-a ajuns ca monumentul sa fie consolidat de o companie egipteana fara experienta in domeniu, dupa cum spun activistii in domeniul patrimoniului. Firma Shurbagy ar mai fi primit in trecut alte sase proiecte similare, care toate s-au incheiat cu anchete, dar muncitorii companiei s-au intrecut pe ei insisi cand a fost vorba de consolidarea piramidei lui Djoser. Au inceput sa o acopere cu blocuri de piatra noi, sub greutatea carora peretii vechi de milenii ai piramidei se prabusesc. Iar daca lucrarile continua, sunt mari sanse sa o puna complet la pamant.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ