Ce a decis comisia de control a SRI în cazul ELENA UDREA - FLORIAN COLDEA

| 09 feb, 17:08

Președintele Comisiei de control SRI, Georgian Pop, a declarat că acuzațiile aduse SRI de către deputatul Elena Udrea sunt nefondate.

Georgian Pop a explicat că după analiza Comisiei de control s-a ajuns la concluzia că acuzațiile aduse SRI sunt nefondate. Acesta a mai spus că toate întâlnirile care au existat între Elena Udrea și conducerea SRI au fost făcute în baza unui protocol.

„Practic orice serviciu din lume are întâlniri cu înalți demnitari. Toate întâlnirile se supun unor proceduri foarte stricte. Niciodată nu au fost discutate aspecte de securitate”, a spus președintele Comisiei de Control SRI.

Noi comisia am constatat pe de o parte ca pana joia trecuta doamna Elena Udrea avea public o anumita parere despre SRI, laudativa, apoi alta, dupa ce a si-a citit dosarul. Tot ceea ce am facut in cadrul audierilor s-a bazat pe documente foarte clare, lucrarile comisiei noastre , desi secrete de stat, reprezinta documente oficiale ale Romaniei si vreau sa va asigur ca nicio acuzatie din spatiul public nu a ramas nediscutata”, a declarat Georgian Pop.

Pe de altă parte, acesta admite că Elena Udrea și-a schimbat opinia și declarațiile despre SRI, după ce a fost audiată la DNA. „Lucrările Comisiei noastre reprezintă documente oficiale ale statului român și orice magistrat le poate verifica”, a mai spus Pop.

Citeşte şi: KLAUS IOHANNIS, veşti bune pentru Serviciul Român de Informaţii

"Audierea conducerii SRI s-a desfăşurat cu maximă rigoare şi a avut o durată record în raport cu audierile anterioare. Toţi membrii comisiei, de la partidele puterii şi cele ale opoziţiei, au adresat întrebări, toate întrebările pe care le-au considerat personal, profesional sau legal necesare, au fost abordate in amănunt, cu fermitate şi minuţiozitate, absolut toate aspectele specifice ale activităţii SRI precum şi cele expuse recent în spaţiul public.

Actualul director al instituţiei a prezentat situaţia generală a stării de securitate, a riscurilor şi ameninţărilor la adresa României, a activităţii instituţiei în actualul context intern şi internaţional. Totodată a răspuns personal tuturor întrebărilor şi solicitărilor care il vizau. Ulterior, comisia a permis directorului instituţiei să se retragă şi a invitat la audiere reprezentantul SRI care a dispus declanşarea verificării interne şi care a coordonat-o. Acesta a prezentat aspecte care au reieşit în urma verificării interne SRI şi a răspuns la întrebările adresate de toţi membrii comisiei. Am solicitat câteva informaţii suplimentare care vor fi transmise ulterior membrilor comisiei, în legătură cu redactarea raportului final al audierilor.

In legătură cu starea de securitate naţională şi prespectiva SRI asupra evoluţiilor relevante pe dimensiunea internă a acesteia, prezentarea a subliniat faptul că în anul 2015 vor constitui o prioritate pentru SRI contracararea următoarelor ameninţări: acţiunile de influenţare a actului decizional la nivelul diverselor instituţii ale statului, cu afectarea gravă a interesului public, disfuncţiile economico-sociale grave care afectează calitatea vieţii fiecăruia dintre noi
fenomenul terorist, criminalitatea organizată transfrontalieră, agresiunile cibernetice, care reprezintă o prezenţă din ce în ce mai actuală într-o societate tot mai informatizată.

De asemenea, evaluarea realizată de SRI a evidenţiat impactul la adresa securităţii naţionale al stărilor conflictuale din proximitatea României, îndeosebi în zona estică (acţiunile Federaţiei Ruse, criza din Ucraina şi implicaţiile acesteia în plan regional, situaţia din Republica Moldova), precum şi din zone cu problematică teroristă sau instabilitate accentuată (Siria, Irak), de natura să potenţeze diverse riscuri şi ameninţări.

Avem încredere că toate aceste provocări vor fi gestionate, ca şi până acum, cu profesionalism şi eficienţă", se arată în comunicatul Comisiei de Control a SRI.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ