Este abstinenţa completă de junk food o idee rea?

| 04 feb, 2014

Junk food creează dependenţă. Nu există nicio îndoială în această privinţă; această dependenţă are legătură  cu exact aceleaşi zone din creier ca şi consumul de droguri (1). Pentru mulţi oameni, dependenţa de alimente a devenit o problemă reală şi foarte serioasă (2). Biochimia creierului este dată peste cap, iar oamenii nu mai au control asupra gândurilor şi comportamentului lor, scrie authoritynutrition.com.

Ajung să consume prea mult aceste alimente şi pur şi simplu nu se mai pot opri, oricât de mult ar încerca.

Dependenţa de junk food şi cea de droguri sunt practic identice

Sunt un consumator de droguri în recuperare având la activ mai multe recuperări, am fost la închisoare de mai multe ori decât pot număra şi am făcut câteva vizite la “Urgenţă” din cauza supradozelor. Sunt, de asemenea, şi un fost fumător şi am avut o experienţă personală destul de bogată cu dependenţa (din 4 ianuarie 2007 nu mai sunt dependent). 

După mai mulţi ani de când nu am mai consumat droguri, am început să devin dependent de alimentele nesănătoase. Eram foarte interesat de nutriţie şi sănătate, însă mi-a fost foarte greu să am un regim sănătos. Într-o zi am realizat că poftele şi modul de a gândi erau exact ca şi cum aş fi fost dependent de amfetamină. Nu exista nicio diferenţă, doar substanţa era diferită şi consecinţele sociale nu au fost atât de severe. Pofta de junk food se simţea la fel ca pofta de droguri. Exact la fel. Am vorbit cu nişte prieteni care sunt şi ei dependenţi de droguri, în recuperare. Au fost de acord că pofta de junk food se simte la fel ca şi cea de droguri.

Chiar dacă mulţi oameni nici nu ştiu că dependenţa de alimente există, sunt personal convins că reprezintă o imensă problemă a societăţii de astăzi, iar pentru unele persoane este aproape imposibil să ţină o dietă sănătoasă. 

Nu trebuie să aveţi probleme cu fumatul, drogurile sau alcoolul pentru a deveni dependenţi de junk food. Este foarte frecventă de fapt. 

Dacă sunteţi de părere că puteţi avea această problemă, atunci răspundeţi la următoarele 5 întrebări:
1. Aveţi pofte chiar dacă aţi mâncat suficient?
2. Vă simţiţi vinovaţi dacă aţi consumat un anumit aliment, dar îl mâncaţi din nou curând?
3. Găsiţi scuze pentru a mânca unele alimente?
4. Aţi încercat fără succes să stabiliţi reguli cu privire la anumite alimente, însă fără succes?
5. Vă simţiţi incapabili să controlaţi consumul unor alimente, în ciuda faptului că ştiţi că vă pot face rău (inclusiv creşterea în greutate)?

Acestea sunt toate simptome tipice ale dependenţei de alimente.

Dacă aţi răspuns afirmativ la întrebări, atunci aveţi o problemă serioasă şi ar fi bine să începeţi să faceţi ceva în privinţa asta sau se va agrava şi veţi sfârşi prin a vă distruge sănătatea.

Legea dependenţei

În timpul anilor  mei de luptă cu dependenţa, am învăţat multe lucruri. Cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o se numeşte legea dependenţei: “Administrarea unui drog persoanei care a fost dependentă va produce restabilirea dependenţei chimice asupra substanţei ce produce dependenţa.”

Un fost fumător care a tras un fum de ţigară va deveni imediat dependent din nou şi ar putea reveni la obiceiul de a fuma un pachet pe zi în ziua următoare. 

Un alcoolic care ia o înghiţitură de bere va recidiva, indiferent de toate consecinţele oribile ce urmează. O înghiţitură poate ruina viaţa unui alcoolic.

Sunt personal convins că dependenţa de junk food nu este diferită. Un dumicat, o “trişare” – nu e nevoie de mai mult. Un dependent care a fost abstinent pentru o perioadă mai lungă de timp şi se decide să se răsfeţe “o singură dată”, va recidiva şi va începe să consume acele alimente mai mult ca înainte. Mulţi oameni care au trecut prin efectul yo-yo vă pot relata despre acest lucru. 

Unii dependenţi de alimente pot fi capabili să îşi controleze consumul cât timp sunt foarte motivaţi. Dacă „păcălesc” sau ocazional sunt mai indulgenţi, greşeala se va transforma repede într-un obicei, motivaţia dispărând.

Ce putem spune despre moderaţie?

Mulţi nutriţionişti profesionişti sunt împotriva unei abordări “extreme” precum eliminarea completă a junk food din dietă. Ei spun adesea că oamenii ar trebui să facă un efort pentru a include aceste alimente în viaţa lor, însă doar în cantităţi mici (“totul cu moderaţie”). Deşi această abordare poate părea rezonabilă pentru unii, este un adevărat dezastru pentru cei dependenţi. Atunci când este vorba de dependenţă, moderaţia eşuează. De fiecare dată. Nu avem niciun motiv să credem că situaţia ar fi diferită cu dependenţa de alimente.

Să îi spunem unui dependent de alimente să mănânce cu moderaţie este la fel de ridicol cu a-i spune unui alcoolic să bea bere cu moderaţie. Pur şi simplu nu funcţionează.

Noi nu “trebuie” să mâncăm junk food

Toţi trebuie să mâncăm ceva, altfel vom muri de foame. Este inevitabil. Însă este foarte important să realizăm că nu toate alimentele au acelaşi efect. Majoritatea oamenilor dependenţi de alimente nu poftesc la broccoli sau ouă, ci se îndoapă cu alimente nesănătoase, procesate, bogate în zahăr, grâu şi ingrediente foarte rafinate. 

Nu există nicio nevoie fiziologică de junk food în dietă. Acestea au apărut relativ recent în istoria evoluţiei noastre, iar genele nu ni s-au modificat de atunci. Dependenţii pot consuma cele mai multe alimente naturale, neprocesate, fără nicio problemă. Dar ei chiar au nevoie să evite alimentele ce declanşează poftele, consumul necontrolat şi dependenţa. 

Persoanele care reuşesc să facă asta pierd adesea în greutate fără a depune un efort semnificativ. Acest lucru s-a întâmplat cu mine şi cu orice alt dependent de alimente în recuperare pe care îl cunosc.

Abstinenţa completă este singurul lucru care funcţionează împotriva dependenţei

Deci, care este răspunsul pentru dependenţii de alimente? Ce pot face pentru a scăpa în sfârşit de alimentele ce îi îmbolnăvesc? 

Soluţia este aceeaşi cu cea pentru alte dependenţe: evitarea substanţei ce produce dependenţa. Complet. Fără junk food în zilele de naştere sau de Crăciun. Deloc. Niciodată. Nici o singură înghiţitură. Pentru dependenţi este vorba despre totul sau nimic. Fie evită complet junk food, fie le consumă constant. Nu există o cale de mijloc. Un singur dumicat va declanşa o recădere şi va strica totul. 

Doar abstinenţa funcţionează împotriva dependenţei.

Este mai uşor decât puteţi crede

Aţi putea crede că abstinenţa completă este foarte dificilă, dar chiar nu este cazul. Ceea ce este greu e controlarea poftelor folosind voinţa. Pentru cineva cu adevărat dependent este aproape imposibil. 

Pe de altă parte, când aţi luat decizia de a nu mai consuma niciodată astfel de alimente, devine mult mai uşor să menţineţi o dietă sănătoasă. Serios. Atunci când nici nu vă gândiţi să faceţi concesii, nu există niciun motiv să  justificaţi nimic, astfel încât poftele nici nu mai apar.

În cazul în care aţi avut mai multe încercări nereuşite cu “moderaţia”, atunci probabil  ar trebui să vă gândiţi să eliminaţi complet aceste alimente. S-ar putea ca această decizie să vă salveze viaţa.

Tag-uri: junk food, sanatate
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ