Eşti dependent de smartphone? O aplicaţie nouă te ajută să te detaşezi de el

| 23 apr, 2014

Un grup de oameni de ştiinţă din Barcelona a creat prima aplicaţie pentru telefoanele mobile care ajută utilizatorii să se detaşeze de smartphone-uri, dând în special informaţii cu privire la nivelul de dependenţă de telefoanele mobile, informează miercuri postul public de televiziune din Spania.

Aplicaţia se numeşte FaceUp (sus privirea, n.r.) şi urmează să fie prezentată oficial în zilele următoare. Creatorii aplicaţiei susţin că s-au gândit să 'ajute la combaterea creşterii îngrijorătoare a proastelor obiceiuri care derivă din includerea telefoanelor inteligente în vieţile noastre', după cum explică ei. 'Ajută la deconectarea telefonului, pentru a trăi totul în prim plan, şi nu prin intermediul unui ecran', spun Marc Masip şi Nacho Giner, conform Agerpres.

Cu toate că sunt considerate foarte utile, în special în cazuri de urgenţă, dar şi pentru faptul că, de oriunde ar fi, utilizatorii pot face aproape orice pe telefoanele inteligente - să discute, să menţină legături pe reţelele sociale, să se informeze, să citească poşta electronică, să meargă la cumpărături, să facă fotografii sau să înregistreze şi filmeze - au apărut şi aspecte negative legate de folosirea excesivă a acestora.

Încă şi mai grav, a apărut şi 'nomofobia', prescurtarea sintagmei 'no-mobile-phone phobia', care se referă la panica provocată de lipsa telefonului mobil. Experţii susţin că 71% dintre utilizatorii smartphone-urilor cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani suferă de un anumit nivel de dependenţă de telefonul mobil, iar cifra ajunge la 85% în rândul adolescenţilor.

Psihologul Marc Masip şi tehnicianul IT Nacho Giner au dezvoltat aplicaţia FaceUp pentru a le oferi ajutor utilizatorilor. Aplicaţia are un test cu care fiecare poate descoperi nivelul de dependenţă de telefonul mobil - potrivit numărului de ore petrecute pe zi folosindu-l - şi poate sugera chiar participarea la un program specific pentru a o depăşi. FaceUp poate observa de asemenea cum se foloseşte fiecare de telefonul mobil şi cum şi dacă reuşeşte să aibă grijă şi de viaţa de familie, de responsabilităţile de la muncă sau relaţiile cu prietenii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ