Evenimentul cel mai important din week-end

| 03 dec, 2014

Trăim vremuri interesante, dar mai ales trăim ȋntr-o perioadă când se scrie istoria. Papa Francisc a lansat duminică la Istanbul un apel pentru unitatea bisericilor catolică și ortodoxă, pe motiv că victimele războaielor și tinerii cer acest lucru.

Ȋntr-adevăr unirea celor două biserici ar fi un lucru extraordinar și un semnal puternic de toleranță transmis umanității.

Pentru a ȋnțelege importanța anunțului Papei Francisc propun să facem puțină istorie. Astfel, ȋn 1054 s-a produs Marea Schismă. Evenimentul nu a fost unul surprinzător ca urmare a faptului că relațiile dintre cele două mari centre religioase – Roma și Constantinopol – erau tensionate de multă vreme. Pe de o parte se poate vorbi de cauze de ordin politico-religioase, iar pe de altă parte de cauze dogmatice. Pe scurt, a fost o luptă pentru supremație ȋntre cele două centre religioase.

Acum, după 960 de ani de separație Papa Francisc șochează ȋntreaga lume prin propunerea de a unui cele două biserici. „Singurul lucru pe care îl dorește Biserica catolică și ceea ce încerc și eu ca episcop al Romei...este unitatea cu bisericile ortodoxe", a afirmat suveranul pontif într-un mesaj citit în prezența patriarhului ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, cel mai prestigios demnitar ortodox, potrivit Agerpres.

Papa Francisc a mai adăugat că „Biserica catolică nu vrea să impună o anumită cerință, în afară de cea a profesiunii de credință comune", iar „noi suntem gata să căutăm împreună...modalitățile prin care să fie garantată unitatea Bisericii în actualele împrejurări”. „În lumea de astăzi se ridică cu putere voci pe care nu putem să nu le auzim și care cer Bisericilor noastre să-și asume până la capăt condiția de discipoli ai Domnului nostru Iisus Hristos”.

Ȋn definitiv, cele două biserici sunt surori și au foarte multe lucruri ȋn comun, iar o unire ar fi primită cu bucurie de către credincioși. Cu toate că există și deosebiri evidente (vezi Crezul), acestea pot fi depășite. Anunțul făcut de Papa Francisc nu reprezintă o revelație având ȋn vedere că s-a mai ȋncercat ȋn istorie o unire a celor două biserici.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 dec, 2014
Palada Mieunel
"Klaus Iohannis candidat. Confesiunea religioasă – o problemă pentru Klaus Iohannis în relaţia cu electorat "
cititi comentariul acestei ziariste ,din 14.iulie 2014
cititi si comentariul de acum...
deci se poate gandi la o unire a tuturor bisericilor?
se poate gandi
mai constituie confesiunea religioasa un mare impediment?
acum,nu ,galacticul a pierdut deja alegerile

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ