Exodul medicilor, accelerat. Tot mai mulţi pleacă încă din timpul rezidenţiatului

| 17 noi, 2013

Foarte mulţi dintre viitorii medici aleg să plece în străinătate, unii chiar din timpul rezidenţiatului, pentru salariile mult mai mari, a afirmat prorectorul UMF Bucureşti, Ruxandra Ionescu.

Ruxandra Ionescu a spus că statul român alocă în medie 30.000 de euro pentru studiile de licenţă şi de rezidenţiat ale fiecărui tânăr de la medicină.

Prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila" a precizat că salariile foarte mici sunt principalul motiv pentru care viitorii medici aleg să profeseze în altă parte, un rezident putând primi în alte state până la 2.000 de euro lunar, în timp ce în România veniturile acestuia sunt de aproximativ 1.000 de lei.

Concursul de rezidenţiat susţinut la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila" a început la ora 10.10, când s-a încheiat distribuirea caietelor cu subiecte, a mai spus Ruxandra Ionescu.

Prorectorul UMF Bucureşti a arătat că aceste caiete cu subiecte au fost făcute de către o comisie secretizată, ai cărei membri nu au avut acces nici măcar la telefonul mobil. Acestea au fost transportate către facultăţile de medicină de către poliţie şi jandarmerie.

Concursul de rezidenţiat la UMF Bucureşti s-a încheiat în jurul orei 14.00, candidaţii trebuind să răspundă la 200 de întrebări în patru ore.

Prorectorul UMF Bucureşti a precizat că în acest an cea mai mare concurenţă este la stomatologie, unde sunt cinci concurenţi pe un loc, în timp ce la medicină sunt doi candidaţi pe loc.

Concursul de rezidenţiat a fost organizat duminică, în centrele universitare Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Timişoara şi Craiova, pentru domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, pe baza tematicilor anunţate.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, la concursul de rezidenţiat s-au înscris 5.102 absolvenţi, care concurează pe 3.879 de locuri şi posturi. Dintre cei peste 5.100 de candidaţi, 3.857 au optat pentru locurile şi posturile scoase la concurs la medicină, 964 s-au înscris pentru locurile şi posturile de la medicină dentară, iar 281 susţin concursul pentru farmacie.

În Bucureşti, 1.942 de candidaţi s-au înscris, pe aproape 800 de locuri, la concursul de rezidenţiat organizat în centrul universitar din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila".

Centrul universitar din Bucureşti are alocate 690 de locuri la medicină, 93 la medicină dentară şi 15 la farmacie. Dintre cei peste 1.900 de candidaţi, 1.454 s-au înscris pentru medicinǎ, 377 la medicină dentarǎ, iar 111 la farmacie.

Cele mai multe locuri la centrul universitar Bucureşti sunt pentru medicina de familie (41), la chirurgie generală sunt 29 de locuri, iar la reabilitare medicalǎ, 28 de locuri. La medicină dentarǎ, cele mai multe locuri sunt la endodonţie, parodontologie şi protetică dentară, fiecare cu câte 20 de locuri. La farmacie, cele mai multe locuri sunt la specializarea laborator farmaceutic - 10 locuri.

Concursul se va desfǎşura în Capitală pentru posturile publicate în Bucureşti şi judeţele Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Prahova, Teleorman şi Tulcea, precum şi pentru locurile publicate în centrele universitare Bucureşti şi Constanţa.

Punctajul minim de promovare reprezintă 60 la sută din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Acesta se calculează la nivelul fiecărui centru universitar în care se organizează concursul.

Ocuparea locurilor şi posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor şi a posturilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul universitar respectiv, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu.

Corectarea lucrărilor se va face în prezenţa candidaţilor. Eventualele contestaţii privind răspunsurile corecte vor putea fi depuse de candidaţi în termen de 24 de ore din momentul transmiterii grilelor în sălile de concurs.

Candidaţii care vor câştiga un loc în urma concursului nu vor avea post asigurat la sfârşitul rezidenţiatului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 noi, 2013
boorr
manipulare media
PAI V-ATI PUS INTREBAREA CATE FACULTATI DE MEDICINA SUNT IN ROMANIA???DE ASEMENEA,CATI MEDICI IES ANUAL DIN ACESTE FABRICI DE SOMERI???RASPUNSUL ESTE SIMPLU;PREA MULTI,SISTEMUL NU-I POATE CUPRINDE...ASA CA MAI TERMINATI CU PATETISMUL DESANTAT....

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ