Femeile prezintă un risc mai mare de atac cerebral decât bărbaţii

| 07 feb, 2014

Femeile de toate vârstele prezintă un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral (AVC) decât bărbaţii şi ar trebui să-şi monitorizeze în mod regulat tensiunea arterială, potrivit noilor recomandări ale Asociaţiei americane pentru sănătatea inimii (AHA), publicate joi, relatează AFP.

De asemenea, femeile prezintă mai mulţi factori de risc care favorizează atacurile cerebrale, precum migrenele, depresia, diabetul şi aritmia cardiacă, relevă AHA.

Accidentele vasculare cerebrale sunt a treia cauză a deceselor la femei, după bolile cardiace şi cancer. La bărbaţi, AVC reprezintă a cincea cauză a deceselor.

Femeile prezintă riscuri specifice legate de sarcină şi utilizarea de hormoni precum pilula contraceptivă, subliniază Cheryl Bushnell, profesor de neurologie la Centrul Medical Wake Forest din Winston-Salem (Carolina de Nord), şefa grupului de experţi care a elaborat aceste recomandări, publicate în revista medicală Stroke.

Noile recomandări insistă pe importanţa monitorizării tensiunii arteriale în mod regulat, mai ales în rândul femeilor tinere, înainte de a lua pastile contraceptive sau de a începe o sarcină.

Simptomele unui accident vascular cerebral la femei sunt similare celor de la bărbaţi: o senzaţie bruscă de amorţeală sau de slăbiciune a braţelor, confuzie, tulburări de vorbire sau de înţelegere a cuvintelor celorlalţi, tulburări de vedere sau de mers.

Însă, conform autorilor ghidului, simptomele unui atac cerebral la femei pot fi mai subtile decât la bărbaţi. Femeile sunt mai înclinate să prezinte dificultăţi de exprimare sau de conştientizare a mediului înconjurător, avertizează experţii.

Un atac cerebral se produce atunci când un vas de sânge care alimentează creierul se sparge sau este blocat de un cheag sangvin, provocând distrugerea celulelor nervoase.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ