Fenomen unic în lume. Ce se va întâmpla pe cer în noaptea de Crăciun

| 28 noi, 2013

Cometa ISON ar putea oferi un spectacol de neuitat, de Craciun, dar mai intai, trebuie sa supravietuiasca unei intalniri fierbinti cu Soarele.

Joi, 28 noiembrie, este o zi speciala pentru ISON. Este ziua in care va trece prin cel mai apropiat punct de Soare, moment in care s-ar putea dezintegra sau ar putea sa-si continue drumul, pe langa Terrra, afara din sistemul nostru solar.

ISON se afla acum pe o traiectorie de ocolire a Soarelui.

Viteza sa, in combinatie cu atractia gravitationala a Soarelui, o vor face sa ocoloeasca steaua din centrul sistemului solar, prin asa-numitul "efect de prastie".

Atractia gravitationala a Soarelui este resimtita diferit la suprafata solida a cometei, partea dinspre Soare este atrasa mai puternic decat cealalta jumatate, asa ca exista riscul ca ISON sa se dezintegreze, din cauza tensiunilor interne.

Cercetatorii estimeaza ca diametrul cometei este de 1,6 kilometri.

Daca va supravietui intalnirii cu Soarele, ISON va fi vizibla cu ochiul liber, in timpul zilei, pe 26 decembrie.

Aceasta este prima ocazie de a observa o cometa cu ochiul liber, pe timpul zilei, din secolul 17. Sansele de a trece de Soare sunt apropiate de 50%, asa ca cercetatorii se abtin sa dea un raspuns despre soarta cometei.

In luna ianuarie, cometa se deplasa cu 64.000 km/h. Saptamana trecuta viteza crescuse la 240.000 km/h. Va iesi de pe orbita Soarelui cu 1.332.000km/h.

ISON, cea mai studiata cometa din istorie, nu se va mai intoarce in sistemul nostru solar.

Tag-uri: cometa, ISON
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
29 noi, 2013
BEBEL
naspa
deci ... ison a murit in drum si nu va fi inapoi pe la noi de craciun ...
28 noi, 2013
Silviu
cometa
cred ca ati gresit vitezele,merge la iesirea de pe orbita soarelui cu 1332 000?,mai repede ca lumina?
28 noi, 2013
Admin
Viteza luminii se măsoară în kilometri pe secundă, așa că viteza estimată de 1,3 milioane kilometri pe oră nu o poate depăși pe cea a luminii.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ