FILM DOCUMENT Cazinoul din Constanţa, bombardat de nemţi în Primul război mondial VIDEO

| 04 apr, 2014

Un film document ce a fost descoperit într-o arhivă spaniolă şi postat pe Facebook arată un episod mai puţin plăcut din istoria armatei române în timpul primului război mondial. Este vorba de înfrângerea pe care românii au suferit-0 la Constanţa, în septembrie 1916, la doar o lună de la intrarea lor în conflict alături de Aliaţi. Germanii au bombardat oraşul, au lovit Cazinoul şi au incendiat rezervoarele de petrol din port.

În august 1916, Regatul României intră în război alături de Aliaţi şi are primele victorii contra austro-ungarilor. Puterile Centrale, cu Germania în frunte, se repliază şi dau întâia lovitură României în luna următoare, la Constanţa şi Turtucaia. Imagini cu pregătirea nemţilor, conduşi de feldmareşalul August von Mackensen, precum şi cu atacarea Constanţei sunt surprinse de un film documentar excepţional, scos recent de la naftalină.

Pe străzile Constanţei au căzut sute de proiectile lansate de avioanele germane. Filmul începe cu "Înaintarea victorioasă a lui Mackensen în Dobrogea". Ţintele principale ale nemţilor au fost Cazinoul, care la vremea acea funcţiona ca spital militar, silozurile şi rezervoarele de petrol din port. O parte din acoperişul cazinoului este distrus iar interiorul este atins serios. În port, rezervoarele cu petrol sunt incendiate. În film apar soldaţi români luaţi prizonieri dar şi localnici refugiaţi, iar finalul peliculei prezintă modul cum germanii îşi etalează victoria.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ