Firmele din România au datorii de un miliard de lei la curent. Jumătate din sumă e în contul CFR

| 24 iul, 2013

Firme de stat şi private, din care unele în insolvenţă, au datorii către furnizorii de electricitate de peste 1 miliard de lei, din care mai mult de jumătate sunt ale CFR, potrivit unei asociaţii a companiilor din sectorul energetic.

"O problemă majoră rămâne cea privind arieratele companiilor de stat către furnizorii de energie. Unul dintre cei mai mari debitori este în continuare CFR, care înregistra, la jumătatea acestui an, datorii de aproximativ 525 millioane lei către companiile din sectorul energetic. Alte aproximativ 520 de milioane de lei ar trebui recuperate de la clienţi aflaţi în insolvenţă", se arată într-un comunicat al Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

Reprezentanţii ACUE au arătat că furnizorii sunt forţaţi să-i alimenteze cu energie şi gaze pe clienţii în insolvenţă, chiar dacă aceştia nu-şi plătesc facturile. Având în vedere că pentru astfel de clienţi nu există sancţiuni, există pericolul ca rău-platnicii să abuzeze de situaţie. Această tendinţă este valabilă atât pentru clienţii privaţi, cât şi pentru cei de stat. Foarte importantă în acest sens este propunerea de modificare a Codului insolvenţei, prin care clienţii aflaţi în astfel de situaţii să fie obligaţi să-şi achite datoriile, conform sursei citate.

Conducerea ACUE a avut marţi o întâlnire cu reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, cărora le-a transmis că liberalizarea pieţeie de energie, chiar dacă este necesară, va cauza "probleme de suportabilitate". "Este încurajator că autorităţile române au început să aplice acest calendar de deschidere graduală a pieţei energetice. Suntem de acord cu faptul că ar putea exista anumite probleme de suportabilitate a acestui calendar pentru anumite industrii. Avem înţelegere pentru acest lucru, dar totuşi credem că o încetinire a aplicării calendarului nu ar fi tocmai un semnal bun", potrivit ACUE.

Liberalizarea preţurilor la energie electrică pentru populaţie are loc în perioada 2013-2017. Statul s-a angajat să asigure protejarea celor mai vulnerabile categorii.

ACUE a fost înfiinţată anul trecut şi are 25 de membri, între care grupuri precum E.ON România, ENEL România, CEZ România, GDF Suez Energy România, Distrigaz Sud Reţele, Electrica, Electrica Furnizare, CONGAZ, WIEE, WIROM GAS, care angajează, în total, peste 20.000 de angajati şi o au cifră de afaceri anuală estimată la peste 4 miliarde de euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ