Departamentul pentru Energie vrea să divizeze Electrica înainte de privatizare

| 10 ian, 2014

Departamentul pentru Energie vrea să divizeze Electrica înainte de privatizare, prin înfiinţarea unei noi societăţi care să preia participaţiile minoritare ale statului la filialele deja vândute unor investitori privaţi, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern.

Prin divizarea parţială a Societăţii Comerciale de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice 'Electrica' S.A. (denumită în continuare 'Electrica' S.A.) se va înfiinţa o nouă societate, persoană juridică română organizată în forma unei societăţi pe acţiuni, având ca obiect principal de activitate 'Activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management' (cod CAEN 7022), şi care va avea ca acţionar unic statul român reprezentat de Ministerul Economiei', se arată în proiect, potrivit Agerpres.

Potrivit notei de fundamentare, în ultimele discuţii purtate cu misiunea comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, se prevede că, în contextul privatizării Electrica, propuse pentru anul 2014, se va urmări 'Extragerea pachetelor minoritare deţinute de Electrica la societăţile de distribuţie deja privatizate'.

'Se poate observa că aceasta deţine pachete captive în filialele privatizate, care sunt dificil a fi valorificate. În acest sens, Departamentul pentru Energie a întocmit un Memorandum către Guvernul României cu tema: 'Măsuri pentru creşterea atractivităţii la privatizare a societăţii comerciale de distribuţie şi furnizare a energiei electrice 'Electrica' - S.A.' prin care a propus declanşarea operaţiunilor necesare pentru realizarea procesului de divizare parţială in interesul acţionarului unic, prin intermediul căreia să fie extrase participaţiile minoritare, contractele de privatizare, drepturile din litigiile arbitrale şi numerar din S.C. Electrica S.A. şi înfiinţarea unui nou operator economic care să cumuleze participaţiile minoritare, care va avea ca unic acţionar statul prin Ministerul Economiei - Departamentul pentru Energie', se mai arată în nota explicativă.

Noua societate va prelua participaţiile minoritare deţinute de Electrica la Enel Energie Muntenia, Enel Distribuţie Muntenia, Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, Enel Energie, E.ON Moldova Distribuţie, E.ON Energie România, Electrica Soluziona şi Bursa Română de Mărfuri.

Electrica urmează să fie privatizată în vara acestui an, potrivit planurilor autorităţilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ