Flacăra JO 2014 a plecat către Polul Nord, înaintea călătoriei spaţiale

| 16 oct, 2013

O expediţie purtând flacăra Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci (7-23 februarie 2013) a plecat către Polul Nord, în timp ce cosmonauţii ruşi se pregătesc să ducă luna viitoare în spaţiu o torţă olimpică modificată, informează agenţia RIA-Novosti.

Flacăra olimpică a ajuns marţi pe cel mai mare spărgător de gheaţă din lume propulsat cu energie nucleară, 'NS 50 Let Pobedy' (50 de ani de la victorie), în cadrul unei ceremonii care a avut loc în portul arctic Murmansk.

Spărgătorul de gheaţă va parcurge o distanţă de aproximativ 5.000 km, în următoarele 15 zile, pentru ca flacăra olimpică să poată ajunge în cel mai nordic punct al planetei.

Artur Cilingarov, un explorator polar rus şi, totodată, vicepreşedintele Societăţii ruse de geografie, a declarat, în cursul ceremoniei de la Murmansk, că va fi pentru prima oară când torţa va atinge 'vârful planetei', unde 'conceptul de timp îşi pierde semnificaţia'. Cilingarov va fi, de altfel, unul dintre cei 11 purtători ai torţei, în cadrul 'ştafetei arctice', organizată cu acest prilej.

Serghei Krikalev, şeful Centrului de pregătire a cosmonauţilor ruşi, de lângă Moscova, a dezvăluit marţi că o torţă modificată va fi scoasă în spaţiul cosmic, luna viitoare, de către cosmonauţii Oleg Kotov şi Serghei Riazenski, ocazie cu care va da ocol Pâmântului de mai multe ori.

'Escala' la Polul Nord şi călătoria de luna viitoare pe Staţia Spaţială Internaţională nu fac parte însă din programul ştafetei de 123 de zile şi 65.000 km a flăcării olimpice pe teritoriul Rusiei, care a debutat pe 7 octombrie, în Piaţa Roşie din Moscova, şi se va încheia pe 7 februarie, când are loc ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ