FMI la București: Băsescu: Nu blochez ce negociaţi cu Guvernul, dar nu-mi cereţi să semnez

| 23 ian, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut joi, în discuţiile cu delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că nu susţine introducerea accizei la carburanţi, menţionând că nu va bloca deciziile pe care aceste instituţii le au cu Guvernul României, dar să nu i se ceară să semneze ce negociază ei.

"Desigur, din cauza ineficienţei colectării, noile taxe au fost introduse, nu condamn lărgirea bazei fiscale, sunt un susţinător al acesteia, dar exagerările, a pune taxe suplimentare în cazul energiei, în principal, şi a carburanţilor, în special, o consider o mare greşeală, care va afecta şi economia, şi populaţia. Desigur, responsabilităţile sunt ale dvs. şi ale Guvernului, dar o asemenea taxă nu va fi în mod public susţinută de mine, pentru că nu cred că aceasta este o soluţie rezonabilă. Nu blochez deciziile dintre dvs. şi Guvern în acest moment, dar să nu-mi cereţi să semnez ce negociaţi', a spus Băsescu, în debutul întrevederii de la Palatul Cotroceni, conform Agerpres.

Şeful statului a subliniat în discuţiile cu reprezentanţii FMI, CE şi BM faptul că ţara noastră şi-a reluat 'vechile obiceiuri', şi anume cum a fost o creştere economică, cum s-a început să se cheltuiască ''din ce în ce mai mai mult', fapt care 'va pregăti' România pentru o nouă criză.

El a amintit de măsurile economice aplicate în 2010, precizând că ele au permis ca în 2011 România să înceapă să înregistreze o creştere economică.

Pe de altă parte, Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa că această nouă misiune a FMI va fi una ''de succes'.

Citeşte şi: Ponta: Nu discutăm cu FMI măsuri care să compenseze lipsa banilor cauzată de amânarea accizei la carburanţi

"Misiunea FMI va discuta cu autorităţile române recentele evoluţii economice şi priorităţile în reformele economice. De asemenea, vor fi discutate măsurile de compensare a deficitului de venituri în urma amânării cu trei luni a majorării accizei la combustibil, astfel încât să se asigure ţinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB", declara recent reprezentantul rezident al FMI în România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa.

Preşedintele Traian Băsescu a primit joi la Palatul Cotroceni delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional se află la Bucureşti în perioada 21 ianuarie - 5 februarie, pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare a acordului preventiv cu România, care a fost aprobat în 27 septembrie 2013.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ