Băsescu: Nu am o dispută cu FMI; susţin continuarea Acordului, dar nu şi impunerea de taxe inutile

| 23 ian, 2014

Preşedintele Traian Băsescu susţine că nu există 'o dispută' între el şi Fondul Monetar Internaţional şi că este un susţinător al continuării Acordului pe care România îl are cu FMI, însă nu doreşte impunerea de 'taxe inutile'.

'Voi susţine fără rezerve menţinerea accizării actuale la combustibil şi nu sunt un adversar al liberalizării preţurilor la energie, fie că vorbim de energie electrică, fie că vorbim de gaze. (...) Am ţinut să subliniez aceste lucruri, pentru că nu am vrut să se înţeleagă că între mine şi Fond ar fi o dispută. Cu certitudine sunt un susţinător al continuării Acordului cu Fondul. (...) În acelaşi timp, însă, nu vreau să impunem taxe inutile pentru a face cheltuieli inutile în bugetul de stat. Mă interesează în mod deosebit un deficit cât mai mic, dar este foarte important ce calitate au cheltuielile din interiorul bugetului de stat pentru a ajunge la acest deficit. Eu mi-aş dori mult ca bugetul de stat al României să aibă cheltuieli de bună calitate, nu cheltuieli care să genereze impresia că s-ar mai putea întoarce vremurile de dinainte de criză', a declarat Băsescu, joi, la recepţia de Anul Nou, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, la Palatul Parlamentului.

Şeful statului român a reiterat faptul că măsurile economice din 2010 au fost cele care au dus la creştere economică în următorii ani.

'În anul 2010, într-o criză extrem de puternică, am luat decizii foarte dureroase pentru populaţie, dar care au fost de natură să genereze macrostabilitatea pe care o avem acum. De asemenea, ideea a fost să nu mai acţionăm în ceea ce priveşte finanţele publice, sistemul de fiscalitate, să nu mai acţionăm prociclic, ci anticiclic. Observaţia pe care o fac cu privire la modul în care s-a construit bugetul acestui an este că începem din nou să avem abordarea prociclică şi să valorificăm uşoara creştere economică pe care o avem de trei ani consecutiv în creşteri de cheltuieli materiale, în creşteri de fond de salarii în uriaşul aparat bugetar pe care-l avem. Ar putea fi greşeala care să ne fragilizeze exact la ceea ce poate să însemne evoluţie pe pieţele internaţionale, evoluţie necontrolată', a spus preşedintele.

În context, el a ţinut să puncteze că acesta reprezintă motivul pentru care s-a opus unor măsuri convenite de Guvernul României şi FMI, precum accizarea pe combustibil.

'Acesta este şi motivul pentru care m-am opus unor măsuri convenite între Guvern şi FMI, legate spre exemplu de creşterea accizei pe combustibil. România are bani de investiţii, avem sume uriaşe de la UE, avem împrumuturi de la BEI pentru a cofinanţa proiectele cu bani europeni. Trebuie să avem în vedere trei elemente fundamentale pentru dezvoltarea economică a României şi pentru creştere economică durabilă: unul este bugetul de stat, care este fundamental, care trebuie să asigure creşterea economică, cel de-al doilea pilon sunt banii europeni şi cel de-al treilea pilon sunt investiţiile străine directe. De aceea, abordarea mea publică nu are nimic comun cu interese politice, eu nu mai candidez, dar aş vrea să nu punem o sarcină în plus prin accizarea excesivă a combustibilului', a conchis Băsescu

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ