Miza reală a protestului celor 500

| 23 ian, 2014

Era nevoie de o platformă de coagulare, care să ofere totodată și o justificare pentru susținerea fără nicio urmă de discernământ a tot ceea ce vrea Traian Băsescu.

Nu mai este de mult timp un secret că în presa românească există o facțiune, așa-zis portocalie, care se ocupă cu diseminarea semnalelor lansate de la Cotroceni de către președintele Traian Băsescu. Pentru jurnaliștii și comentatorii care fac parte din această facțiune, tot ceea ce spune sau face șeful statului este corect și bun, în timp ce restul oamenilor politici care au curajul să i se opună în vreun fel sunt ”dușmanii poporului”.

În mod evident, având în vedere materialul clientului”, articolele de presă realizate de acești jurnaliști nu au cum să îi fie favorabile lui Traian Băsescu decât mistificând și manipulând în mod grosolan adevărul. Servilismul și lipsa completă de deontologie profesională de care dau dovadă ziariștii portocalii au produs de-a lungul timpului adevărate contraexemple de jurnalism, dacă este să pornim de la premisa că rolul fundamental al mass-media este acela de a informa corect și obiectiv opinia publică.

În aceste condiții, protestul născut de presa portocalie împotriva așa-ziselor încălcări a deontologiei profesionale de către Antena 3 și trustul Intact este de-a dreptul hilar. Acest protest, scris cu mânie proletară, este o ilustrare perfectă a proverbului ”vede paiul din ochiul altuia, dar nu vede bârna din ochiul său”. Desigur, și jurnaliștii de la Antena 3 au păcatele lor, corect semnalate de multe ori chiar pe obiectiv.info. Dar a spune că lor li se datorează ”degradarea moralei profesionale şi a spaţiului public” este o exagerare mai mult decât grosolană și o manipulare de cea mai joasă speță.

Dar, dincolo de înfierarea Antenei 3, protestul celor 500 de jurnaliști are și o altă miză, mult mai pragmatică. În contextul în care Traian Băsescu, oricât ar încerca el să ne aducă aminte că mai are încă resorturi de a fi un jucător activ pe scena politică, este în pierdere evidentă de putere, numărul jurnaliștilor dispuși să servească la ordinul șefului statului se împuținează pe zi ce trece.

Ca urmare, era nevoie de o platformă de coagulare, care să ofere totodată și o justificare pentru susținerea fără nicio urmă de discernământ a tot ceea ce vrea Băsescu. Și aceasta pentru că, până la urmă, orice minciună, oricât de bine ticluită, tot iese la iveală. Iar opinia publică pe care ai încercat să o manipulezi își pierde la un moment dat orice urmă de încredere.

Ca urmare, presa portocoalie risca să nu mai fie de niciun folos președintelui, exact la momentul la care Traian Băsescu are nevoie mai mare ca mașina de manipulare să funcționeze la turație maximă în perspectiva alegerilor europarlamentare. Degeaba ar mai fi dat ordin Băsescu să o suțină pe Udrea, sau să fie ridicată în slăvi EBA, dacă opinia publică nu mai asculta de Tapalagă sau Pora, sătulă fiind de minciuni.

Și atunci a venit protestul celor 500 – un manifest menit nu doar să îi determine pe jurnaliștii portocalii să strângă rândurile, ci și să încerce să ofere publicului o explicație pentru susținerea oarbă a unui președinte care, chipurile, este terfelit și atacat pe nedrept de către trustul lui Voiculescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
24 ian, 2014
cantautor
Ce mai va place voua sa citati din DW cand va convine...pigmeilor...
Poftim:
"Dar nu aservirea faţă de USL este păcatul cel mai mare al trustului Intact, cu vîrful de lance Antena3. Păcatul cel mai mare al Antenelor este veninul pe care îl revarsă zilnic în spaţiul public, ura pe care o cultivă sistematic împotriva lui Băsescu, a “intelectualilor băsişti”, împotriva DNA, CCR sau Înaltei Curţi, împotriva unor colegi de breaslă de la B1tv, Evenimentul zilei, revista 22"

Citiţi mai mult: Deutsche Welle:
24 ian, 2014
cantautor
minciuni ticluite:
Teamnet, firma care a livrat STS softul de localizare a apelurilor 112
“Localizarea apelurilor în cinci secunde este unul din principalele beneficii (ale sistemului) pentru că în acest domeniu al situaţiilor de urgenţă diferenţa între viaţă şi moarte se măsoară în secunde uneori”, afirma Padiu.
Grupul Teamnet, care este format din patru companii specializate în integrarea de soluţii IT&C, tehnologie medicală, automatizare de sisteme şi cloud, a fost înfiinţat de antreprenorul Sebastian Ghiţă - în prezent deputat din partea PSD -, ca parte a grupului de firme Asesoft. -

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ