În jurul lui Băsescu nu creşte nimic

| 20 ian, 2014

Fiindcă a încercat cu orice preţ să impună unificarea dreptei în jurul PMP, toate celelalte formaţiuni au luat distanţă de aşa-zisul proiect al preşedintelui Traian Băsescu.

Cum alegerile pentru Parlamentul European se apropie, partidele din zona dreptei au intrat în criză. Prima formaţiune care şi-a definitivat opţiunea este PNŢCD-ul condus de Aurelian Pavelescu. Astfel, ţărăniştii ar urma să candideze la scrutinul pentru PE pe liste proprii. "Comitetul Naţional de conducere a hotărât că prima opţiune a partidului este de a merge singur la alegerile europarlamentare, sub siglă proprie şi propunând liste proprii. Va avea un singur partener: electoratul din România. Oamenii care vor să-şi dea votul pentru un partid istoric, pentru ce însemană în mod tradiţional PNTCD", a arătat Pavelescu. Totodată, Aurelian Pavelescu a anunţat că ultimul sondaj intern de opinie arată că PNŢCD are o cotă de trei-patru procente la capitolul intenţie de vot. "Suntem peste Forţa Civică şi Mişcarea Populară", a punctat preşedintele ţărănist.

Chiar dacă varianta unei candidaturi pe liste proprii a fost decisă în cadrul forului de conducere, preşedintele PNŢCD a lăsat totuşi uşa deschisă pentru parafarea unei alianţe, dacă se va ajunge la un acord în acest sens cu celelalte partide din zona de dreapta a eşichierului politic. Prin urmare, ţărăniştii nu au anunţat încă o listă propriu-zisă cu numele candidaţilor pe care formaţiunea ar intenţiona să concureze în alegerile din luna mai. Opţiunea pentru candidatura separată a PNŢCD a fost întărită şi de prim-vicepreşedintele partidului, Vlad Moisescu, care a declarat că ar fi mai bine ca partidul „să meargă pe picioarele lui” la alegerile europarlamentare.

Permutările din zona dreptei, lipsa de viziune şi incoerenţa deciziilor sunt toate consecinţe ale lipsei unui proiect. Cel care a generat starea de fapt este însuşi preşedintele Traian Băsescu. Toate partidele mici care gravitează în jurul Cotroceniului nu au reuşit să ajungă la o formulă de colaborare tocmai din cauza ambiţiilor şefului statului, care a dorit cu orice preţ ca unificarea dreptei să se realizeze în jurul său.

Tehnica „piciorului în uşă” utilizată de Traian Băsescu în negocierea cu partidele de dreapta s-a dovedit a fi pierzătoare. PDL a refuzat să adere la proiectul şefului statului, în timp ce săgeţile lansate de acelaşi şef al statului în direcţia Forţei Civice şi a lui Mihai Răzvan Ungureanu au determinat divizarea suplimentară a formaţiunilor politice din zona dreptei.

Abordarea denotă cât de distructiv continuă să fie Traian Băsescu. Şeful statului demonstrează, dacă mai era nevoie, că în jurul să nu se poate coagula nimic. Fiindcă a încercat cu orice preţ să impună unificarea dreptei în jurul PMP, toate celelalte formaţiuni au luat distanţă de aşa-zisul proiect al preşedintelui Băsescu. Evoluţie de altfel firească dacă ţinem cont că Partidul Mişcarea Populară este ţinut artificial în viaţă exclusiv graţie eforturilor şefului statului de a-i crea o platformă. Numai că PMP-ul este la fel de inert ca şi în momentul în care a fost creat – nu are structuri consolidate în teritoriu, nu are lideri care să contribuie constructiv la ascensiunea formaţiunii şi este dependent de ieşirile cu iz electoral ale lui Traian Băsescu. Fără a avea un bazin electoral definit, PMP nu are nicio şansă în a spera la un scor decent, chiar dacă va candida în alegerile pentru PE. Eşecul PMP este eşecul lui Traian Băsescu şi viceversa.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ