Ce înseamnă suspendarea lui Pavelescu ca președinte al PNȚCD pentru noua Alianță D.A.?

| 03 iun, 2013

Câtă credibilitatea mai poate avea un proiect politic atât de ambițios, dacă liderii partidelor ce doresc să-l promoveze nu sunt capabili nici să-și păstreze funcțiile?

Biroul Naţional de Conducere al Partidului Naţional Ţărănist Creştin Democrat a hotărât cu unanimitate de voturi suspendarea lui Aurelian Pavelescu din funcţia de preşedinte al PNŢCD. Decizia a fost luată ca urmare a lipsei acestuia de legitimitate în interiorul partidului și reprezintă trezirea la realitate pentru politicienii care visau la reconstrucția fostei Alianțe D.A.

Preşedintele PNŢCD a fost acuzat de „subminarea autorităţii forurilor superioare de conducere ale partidului prin luarea de măsuri abuzive fără consultarea şi aprobarea conducerii” de către BNC.

Comunicatul de presă remis specifică motivele suspendării. Aurelian Pavelescu „s-a substituit în repetate rânduri competenţei şi autorităţii BNC în situaţii cum ar fi:

  • negocierea de contracte care privesc patrimoniul partidului fără înştiinţarea, consultarea şi aprobarea BNC;
  • închirierea spaţiului din incinta sediului central al partidului pentru activităţi lucrative fără acordul BNC şi fără a da socoteală de fondurile încasate;
  • emiterea unei hotărâri de evacuare a sediului central fără consultarea BNC;
  • refuzul repetat de a prezenta în scris raportul anual de gestiune cu situaţia financiară a partidului;
  • cedarea sediului PNŢCD sector 4 fără acordul BNC;
  • instaurarea unui climat de teroare în partid prin excluderi şi decizii abuzive.”

În plus, în comunicat se mai menţionează că Aurelian Pavelescu „a ratat” înregistrarea modificărilor statutului la Tribunalul Bucureşti, fapt care ar conduce la nulitatea Congresului care a avut loc pe 20 aprilie la Piteşti, care a însemnat reconfirmarea acestuia în funcție.

Unii țărăniști, în frunte cu Gheorghe Ciuhandu, Marius Cârceie, Viorel Sasca, au contestat la acea dată congresul organizat de Pavelescu, precum şi reprezentativitatea participanţilor la „mascarada politică”, catalogându-l pe fostul președinte drept „un traseist politic notoriu, care foloseşte minciuna, calomnia, manipularea şi dictatul personal pentru a-şi acoperi impostura şi lipsa de performanţă politică”.

Suspendarea din funcție este atât o veste proastă pentru Pavelescu, dar și a doua lovitură majoră pe care o primește proiectul noii Alianțe DA. Tribunalul București a respins recent actele depuse de liderii Forței Civice și PNȚCD pentru înscrierea alianței politice Alianța pentru Dreptate și Adevăr datorită documentației incomplete prezentată de aceștia.

Superficialitatea și naivitatea par a fi o trăsături definitorii pentru tinerii politicieni care se doresc a fi reprezentanții „dreptei unite” și principalul vector de decizie în privința revizuirii Constituției.

Nu mai departe de săptămâna trecută, Aurelian Pavelescu susținea conferințe de presă alături de preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, în care critica procesul de revizuire a Constituției. Potrivit celor doi lideri politici, România ar avea nevoie de fapt de o nouă lege fundamentală, clădită de la zero sub atenta supervizare a unor „constituționaliști de meserie”, cum probabil se consideră cei doi.

Asumarea unui discurs despre noul proiect Constituțional pare a fi un plan ambițios al celor doi politicieni, dar care, după toate aparențele, va rămâne la nivelul de vis irealizabil. O situație similară cu planul lui Mihai Răzvan Ungureanu de a fi cel ce va aduce reunificarea dreptei românești.

Principalul lucru pe care îl au în comun cei doi tineri politicieni pare a fi o slăbiciune pentru declarații și planuri complet rupte de realitatea politică de zi cu zi. Primul semnal în acest sens a fost ușurința cu care MRU a fost doborât din funcția de prim-ministru prin moțiunea de cenzură votată în primăvara anului trecut.

Consolidarea decăderii politice a lui Ungureanu – care a reprezentat și o profundă dezamăgire pentru Traian Băsescu, cel care l-a promovat în funcție – a fost decizia de a nu se înscrie în Partidul Democrat Liberal. Alegând să-și „cumpere” un partid inexistent în peisajul electoral românesc – Forța Civică, MRU și-a semnat condamnarea la uitare. Fără sprijin și respins de majoritatea foștilor aliați, acesta și-a găsit singura consolare în ideea „optimistă” de a reface Alianța D.A., dar de data aceasta nu cu PD și PNL, ci cu FC și PNȚCD.

Speranța că „brandul” fostei alianțe din 2004 va constitui nucleul în jurul căruia să graviteze toate celelalte partide cu doctrină de centru-dreapta a fost împărtășită și de Aurelian Pavelescu, fostul președinte al PNȚCD. Acesta declara în urmă cu câteva zile că sondajele îi dau deja câștigători, iar proiectul va atrage adevărații liberali.

Acesta este un mesaj rezonabil, caracteristic pentru un politician tânăr și fără experiență, dar care a fost susținut mult prea devreme. Gândurile la compatibilitatea cu alte formațiuni politice minore se pare că i-au subțiat instinctele politice și simțul pragmatic lui Pavelescu, acesta fiind într-un final înfrând de micile jocuri politice din propriul partid.

Câtă credibilitatea mai poate avea un proiect politic atât de ambițios, dacă liderii partidelor ce doresc să-l promoveze nu sunt capabili nici să-și păstreze funcțiile? Cum ar putea conduce aceștia o țară, dacă nu sunt capabili să conducă nici măcar niște partide defuncte?

Naivitatea de a încerca resuscitarea acestor formațiuni îi transformă rapid pe Aurelian Pavelescu și pe Mihai Răzvan Ungureanu în niște tinere fosile politice. Cei doi trebuie să accepte că PNȚCD a murit în 2000, FC nu s-a născut niciodată, iar Alianței D.A. i-a fost cântat recviemul în 2007.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 iun, 2013
rad_de_prosti
Jurnalizd ? Unde, la mama acasa ?
tu de unde aparusi gogule ?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ