Toate tunurile lui Băsescu trag pentru Udrea

| 25 oct, 2013

Scopul PMP-ului şi a lui Traian Băsescu este să o plaseze pe Elena Udrea candidat la preşedinţie, ca reprezentantă a unei alianţe a forţelor de dreapta.

Miercuri dimineaţă, Elena Udrea a acordat un interviu la RFI în care a discutat pe larg despre situaţia opoziţiei din România, aflată în prezent într-o veritabilă criză. În acest moment este greu de estimat cum vor arăta alianţele pentru alegerile europene şi prezidenţiale. Singurele lucururi evidente rămân ruptura dintre PDL şi preşedintele Băsescu şi modul în care aceasta se traduce în luptele interne dintre democrat-liberali. Faptul că PDL-ul se află în opoziţie atât faţă de USL, cât şi faţă de preşedintele Traian Băsescu şi Partidul Mişcarea Populară este de natură să complice situaţia pe aceasta zonă politică.

În declaraţiile sale de miercuri, Elenei Udrea a apreciat în primul rând că discuţiile despre reunirea dreptei sunt tardive, din moment ce nu s-a realizat nimic concret în această direcţie. "Ar fi fost mult mai bine să reuşim să mergem în europarlamentare cu un partid care să treacă de 25%. Ce va câştiga PDL dacă va lua să zicem un scor între 16% şi 18%, iar celelalte partide de centru-dreapta vor fi la limita intrării în Parlamentul European. În afară de orgoliul de a fi luat mai mult decât celelalte partide, ce va câştiga PDL?", a mai adăugat Udrea.

Aceste declaraţii trebuie puse în primul rând în legătură cu lupta internă din PDL pentru desemnarea candidatului prezidenţial al partidului, tabăra lui Vasile Blaga susţinându-l pe Cătălin Predoiu, în timp aripa Udrea îl propune pe Gheorghe Falcă. Aşa cum s-a mai precizat, adevărata miză a candidaturii lui Falcă nu este câştigarea nominalizării, ci încercarea de a nu-i permite lui Cătălin Predoiu să se legitimeze ca cel mai puternic candidat al opoziţiei la alegerile prezidenţiale. Această teză este uşor de demonstrat, dacă avem în vedere declaraţia recentă a lui Adrian Papahagi, vicepreşedintele PMP, care a făcut o analiză a presupuselor dezavantaje pe care Predoiu le-ar avea în cursa pentru cea mai înaltă funcţie în stat. Papahagi afirmă despre Predoiu că “nu va fi susținut nici măcar de toți colegii din PDL, cărora le-a fost impus în câteva luni ca prim-vicepreședinte, prim-ministru din umbră și candidat la prezidențiale (3 în 1!)”.

Din cele două declaraţii devine evident că miza pentru Elena Udrea, Traian Băsescu şi liderii PMP este aceea de a scoate în evidenţă neînţelegerile din interiorul PDL-ului, astfel nepermiţându-i lui Predoiu să devină un candidatul prezidenţial în jurul căruia să se adune toate forţele de dreapta din opoziţie. În acest caz, drumul ar rămâne deschis pentru doamna Udrea, care şi-ar anunţa candidatura din partea acelei zone a dreptei adunată în jurul lui Traian Băsescu.

Tot din declaraţiile de miercuri ale Elenei Udrea mai rezultă însă şi nemulţumirea sa faţă de lentoarea coagulării partidelor de dreapta. Decizia de a organiza alegeri interne este în primul rând în avantajul lui Cătălin Predoiu, care, dacă le va câştiga detaşat, va avea în spate sprijinul celui mai mare partid de opoziţie. În acest context, doamna Udrea nu va mai putea fi prezentată ca o alternativă superioară şi, tocmai de aceea, oamenii săi şi ai preşedintelui Băsescu îşi concentrează eforturile în sensul decredibilizării lui Cătălin Predoiu. Referinţele de vinerea trecută făcute de Traian Băsescu despre cum Predoiu s-ar fi milogit pentru un post ministerial capătă astfel o nouă semnificaţie.

Scopul PMP-ului şi a lui Traian Băsescu este să o plaseze pe Elena Udrea candidat la preşedinţie, ca reprezentantă a unei alianţe a forţelor de dreapta. De aceea, membrii PMP îi atacă în primul rând pe acei lideri ai PDL, care sunt apropiaţi de Vasile Blaga şi Cătălin Predoiu, încercând să-i compromită în ochii a cea a mai rămas din electoratul de dreapta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 oct, 2013
cantautor
cum le stii tu pe toate...!
si cu justitia,cu politica interna si externa,cu geopolitica..
ideea este ca atacand toate domeniile reusesti sa le faci "ghiveci"pe toate..
chiar,de ce nu incerci si gastronomia..?
25 oct, 2013
Ferenczy Stefan
:))
...nici cu mătăluță nu mi-e rușine... pe toate le comentezi.
25 oct, 2013
Ptr.Dl Ferenczy
astazi este una din zilele mele norocoase,din cel putin 3 motive:
1.inca(?)nu ai folosit epitetele clasice...(cretin,basist etc)...
2.indirect,imi dai dreptate referitor la comentariul anterior..
3.ma bucur ca te mai "aud"...
pacat ca la chestia cu comentatul,cam ai dreptate..
salutari

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ