FMI se opune intenţiei Guvernului de a REDUCE taxele: ce lecţie ne ţine

| 27 mar, 17:00

Guvernul de la Bucureşti ar trebui să reanalizeze momentul adoptării reducerilor de taxe precum şi dimensiunea acestor scăderi, a declarat vineri, Andrea Schaechter, şeful misiunii FMI în România, într-o teleconferinţă pe tema consultărilor cu România în baza Articolului IV, potrivit Agerpres.

 

'Trebuie să punem întrebarea care sunt măsurile compensatorii avute în vedere pentru respectarea ţintelor fiscale pe termen mediu. În acest moment, ţinta de deficit prevăzută în buget este în linie cu ţinta prevăzută în acordul stand by şi pentru orice reduceri suplimentare de taxe, trebuie avute în vedere măsuri compensatorii pentru ca aceste ţinte bugetare, care sunt o prioritate, să fie atinse', a subliniat Andrea Schaechter.

Şeful misiunii FMI a subliniat, totodată, că instituţia sprijină măsurile care ajută la reducerea decalajului dintre ceea ce se colectează din TVA şi ceea ce ar trebui colectat şi atrage atenţia asupra faptului că reducerea acestui decalaj cere timp şi este nevoie de un compromis între demararea unor reduceri agresive de taxe şi îmbunătăţirea colectării taxelor.

'Trebuie realizat un echilibru atent între aceste două elemente care trebuie să meargă mână în mână. Considerăm că dimensiunea reducerilor de taxe este o decizie care trebuie reanalizată cu atenţie, având în vedere că este nevoie de timp pentru realizarea progreselor pe partea colectării veniturilor', a menţionat Schaechter.

Pe de altă parte, aceasta a explicat că luarea unor decizii cu privire la reduceri de taxe pe baza execuţiei bugetare la două luni este prematură.

'Reducerile de taxe sunt modificări importante ale mediului fiscal, modificări menite să fie în vigoare pentru o vreme. Credem că este prematură luarea de decizii pe baza datelor pe două luni (a execuţiei bugetare - n.r.). Cu toate acestea, vedem că în primele două luni ale anului bugetul a înregistrat un surplus. Am dori să avertizăm că o mare parte a surplusului a fost înregistrat deoarece cheltuielile au fost semnificativ mai mici decât era prevăzut în planurile bugetare. Important pentru reducerile de taxe este ca progresele realizate pe partea îmbunătăţirii colectării veniturilor să fie permanente', a mai spus şeful misiunii FMI pentru România.

Citeste si: Vila în care acceptase Băsescu să se mute, scoasă din nou la licitaţie de Guvern

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că Guvernul va analiza, în luna aprilie, variantele de reducere a TVA încă din acest an, urmând să aleagă una dintre cele două în discuţie - reducerea generală de TVA la 20% sau reducerea TVA la 9% pentru produsele alimentare, iar dacă va fi adoptată luna viitoare, o astfel de măsură este posibil să intre în vigoare la 1 iunie, cu şase luni mai devreme decât estimările iniţiale.

Echipe ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE) au discutat la Bucureşti, în perioada 27 ianuarie - 10 februarie 2015, cu autorităţile române a treia revizie a Acordului Stand-By de tip precaut cu FMI. În cadrul aceleiaşi misiuni au avut loc consultările anuale pe marginea Articolului IV din statutul FMI.

În cadrul Articolului IV, FMI susţine discuţii bilaterale cu statele membre, de regulă anual. O echipă de experţi a instituţiei vizitează ţara respectivă, colectează informaţii economice şi financiare şi discută cu autorităţile politicile de dezvoltare ale ţării. Ulterior, echipa FMI elaborează un raport care este analizat de board-ul instituţiei financiare internaţionale.

Comitetul Director al Fondului Monetar Internaţional a analizat miercuri, 25 martie, raportul experţilor FMI realizat în urma vizitei de la Bucureşti.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ