Câţi bani vor câştiga românii din relaxarea fiscală

| 29 mar, 14:40

De relaxarea fiscală propusă în proiectul Noului Cod Fiscal vor beneficia în special familiile cu venituri mici. Chiar dacă noul Cod Fiscal a fost catalogat ca fiind ultra-liberal, faptul că cele mai mari beneficii le vor avea gospodăriile mici îl încadrează totodată în categoria măsurilor de stânga.

Gospodăriile cele mai sărace din România (30% din totalul gospodăriilor, respectiv 37% din totalul populației) vor beneficia mai mult de relaxarea fiscală, deoarece ponderea alimentelor în coșul de consum este mai mare la aceste gospodării și tot aici regăsim marea majoritate a salariaților cu venituri mici.

Citeşte şi: Noutăţile Codului Fiscal: TVA scade anul viitor, CAS din 2018, iar cota unică din 2019

Guvernul estimează o scădere a prețurilor de până la 10% la alimente și de până la 5% la toate produsele în general, prin reducerea TVA si a accizelor. Dacă luăm în calcul scăderile de prețuri, precum și indexarea pensiilor și creșterea salariului minim, ne putem aștepta la o creștere a puterii de cumpărare de 20% pentru salariații cu venituri mici.
Potrivit calculelor Guvernului, doar în 2016, prin scăderea prețurilor cu 10% la alimente și cu  până la 5% la toate produsele în general, la care se adaugă scăderea prețului la medicamente, promisă de ministrul Sănătății ca umare a alinierii prețurilor cu nivelul minim european, rezultă următoarele:
  • O familie cu 2 salariati obișnuiți plus 2 copii va face o economie de cheltuieli medie de circa 58 lei/persoană/lună, adica o economie totală de 232 ron/lună. Raportat la un an, asta înseamnă 2800 ron.
  • O familie cu 2 agricultori plus 2 copii va face o economie de cheltuieli medie de circa 25 lei/persoană lună, adica o economie de 100 ron/luna deci, doar în 2016, va cheltui mai puțin cu 1200 de lei.
  • O familie cu 2 pensionari va face o economie de cheltuieli medie de circa 46 lei/persoană/lună, adică 92 ron/lună, deci doar, în 2016, o economie de cheltuieli de 1104 ron.
Chiar dacă din cifre reiese faptul că cei cu venituri mai mari vor face economii mai mari, importantă este ponderea acestor economii în venitul familiilor respective, iar aceasta este mai mare în cazul familiilor cu venituri mici. Tot ce mai rămâne de făcut este ca Opoziția condusă de PNL să nu se opună din rațiuni strict politicianiste Noului Cod Fiscal, iar acesta să devină realitate.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 apr, 21:09
sorin
Loc de munca
''Drumul spre prosperitatea ta începe în momentul în care transformi SPERanţa în voinţă şi îţi faci un plan. Mai departe, totul ţine de TENACITATEa cu care îţi urmezi planul Esti salariat si nu-ti ajung banii? Esti somer si cauti un loc de munca? Inca nu ai gasit jobul care sa-ti asigure un trai linistit? Incheiati imediat contract legal si incepeti rapid o activitate noua, usoara, serioasa si profitabila! Oferim pregatire gratuita si contract legal, indiferent de experienta in campul muncii, sau de studii! Pentru mai multe detalii, trimiteti un mail la adresa: [email protected] ' '
29 mar, 23:06
miha
LUCRU DOMICILIU
Căutam colaboratori care să se alăture echipei noastre. Condiții necesare : calculator + internet , cunoștințe minime de operare. Fiecare își stabilește programul său de lucru. Avem nevoie de persoane serioase, înzestrate cu calm și răbdare. Instruirea se oferă gratuit sub forma unor lecții prezentate pe mail. Se oferă contract si scrisoare de recomandare pentru CV-ul personal, trimiteti,”info” pe adresa [email protected],pentru mai multe detalii

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ