Lovitură DURĂ pentru patronii de restaurante. Ce LOCAŢII de renume au căzut în plasa " DNA-ului fiscal"

| 27 mar, 15:39

Mai multe magazine şi restaurante cu nume din Bucureşti şi din ţară au fost închise pe o perioadă cuprinsă între o lună şi trei luni.

Pe geamul acestora apare un mesaj nemaiîntâlnit până în prezent:

“Activitate suspendată de Antifraudă-ANAF pentru neemiterea de bonuri fiscale”. Pe lista celor năpăstuiţi se află White Horse, La Belle Epoque, La Fattoria, Harem, PHII 16 Lounge, La Farinne, Restaurant Complex Herăstrău, Restaurant Argentine, Mossano Caffe, Pepper Lounge Cafe, Gatto Lounge, Ruby Tuesday (Mall Vitan), Restaurant Casa Dragonului, Dristor Kebap Mall Vitan, Dristor Exchange din Mall Vitan.

Aceste localuri şi magazine sunt primele care au căzut în plasa aşa-numitei “DNA a Fiscului” pe care şeful ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, o anunţa acum un an şi care de ceva timp îşi face efectele. Este vorba de o întreagă campanie de investigare a companiilor care fraudează TVA şi care este pusă în aplicare de noua Direcţie Generală de Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF.

La începutul acestei luni, într-un interviu dat Capital, Diaconu spunea că Fiscul va intensifica activitatea de control la nivelul întregii ţări în scopul îmbunătăţirii conformării voluntare şi a disciplinei fiscale.

Zeci de maşini de la Antifraudă circulă peste tot, comisarii descind intempestiv în timpul programului cu clienţii, caută prin actele companiei, verifică registrele şi sumele din casele de marcat, decid confiscarea banilor, dar şi suspendarea activităţii, dau amenzi, pun sigiliul şi lipesc pe geam afişul cu “Activitatea suspendată”.

Citeşte şi: Ponta : Vom reintroduce declarația anuală de venit pentru a reduce birocrația

În acest timp, operatorii economici se feresc să vorbească oficial de teama înăspririi sancţiunilor. După noua lege, inspectorii Antifraudă au posibilitatea să pună sigiliu fără drept de contestare. Ruperea acestuia se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani sau amendă. S-a ajuns până acolo să se închidă localuri pentru că în casa de marcat s-au găsit mai mulţi bani decât erau evidenţiaţi contabil, provenienţa lor fiind evident din bacşiş.

La Cluj, în doar cinci zile s-au închis 31 de agenţi economici şi s-au dat amenzi totale de aproape 90.000 de lei. Avocatul Ciprian Păun, spune că acţiunea Antifraudei este în realitate o declaraţie dură de intenţie a Fiscului, care spune zero toleranţă evaziunii fiscale. De multe ori, comercianţii sunt puşi în faţa unor situaţii din care nu pot mişca un deget. De exemplu, un magazin din Cluj a fost închis pe motiv că nu s-a găsit registrul contabil obligatoriu. Or, acesta era la sediul social al firmei, nu la punctul de lucru, adică la magazin. Ca să rezolve problema, proprietarul a fost nevoit să meargă la Regionala Oradea cu toate actele.

Fast-food-ul Dogan din Piatra Neamţ a fost închis pe motiv că un ospătar nu a eliberat un bon fiscal de 90 de lei la o masă pentru că a uitat. Zvonistica din Bacău este la putere: pentru câţiva bani lăsaţi în plus de clienţi, amenzile au fost de 4.000 de lei. La Focşani, victimă a luptei împotriva marii evaziuni a căzut şi florăria de la Capela Militară căci nu a avut casa de bani.

În Bucureşti, în weekendul 14-15 martie, au avut loc 125 de controale la firme din zonele Valea Cascadelor, Dorobanţi, Herăstrău. Bd. Decebal şi Mall Vitan. White Horse, La Belle Epoque şi La Farine au fost amendate cu câte 10.000 de lei fiecare şi închise pentru o perioadă de 30 de zile, respectiv până pe 16 aprilie.

În aceeaşi situaţie sunt alte 25 de restaurante. Cauza principală este legată de bacşiş. “Nu e reglementat în nicio lege. Te închide dacă cineva ţi-a lăsat bacşiş. Dacă un timbru e puţin căzut de pe o sticlă, iar e amendă. Pe afară, în mare parte se lucrează cu proprietarul şi nu vine nimeni să stea să te controleze la fiecare bon fiscal.

Dacă iei peşte, legume de la piaţă, cine îţi taie ţie bon fiscal? Specificul unui restaurant este diferit faţă de cel al unui magazin de haine", a declarat  Bogdan Sandu, proprietar Tasting Room şi Ethic Wine. Şi evenimente de genul acesta au loc de două săptămâni în toată ţara.

Pus să comenteze cazurile în care s-au dat amenzi de mii de lei pentru sume infime pentru care nu s-a eliberat bon fiscal, Gelu Diaconu a declarat că nu există nicio limită de la care evaziunea este acceptată.

"Cât despre amenzile date pentru 100 de lei pentru care nu s-a emis bon vă spun doar atât: pentru mine nu există o limită de la care evaziunea este acceptată. Nu m-aş putea uita în ochii comerciantului cinstit, care-şi plăteşte dările, şi să-i spun că pe vecinul lui l-am iertat că nu a dat bon, pentru că suma este de doar 100 de lei, în acel moment. Aşa ceva nu se va întâmpla cât timp mă aflu în fruntea ANAF", a explicat Diaconu.

Citeşte şi: Robert Cazanciuc DEZVĂLUIE planul prin care vrea să recupereze PREJUDICIILE

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ