Robert Cazanciuc DEZVĂLUIE planul prin care vrea să recupereze PREJUDICIILE

| 06 mar, 17:22

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a afirmat vineri că problema în recuperarea prejudiciilor ca urmare a unor decizii definitive ale instanțelor este "în primul rând" la ANAF, el reiterând nevoia de înființare a unei agenții specializate pentru recuperarea acestora.

"Săptămâna viitoare, o să vină șeful Agenției din Franța pentru a ne asista în procesul de constituire a unei agenții. Problema este în primul rând la ANAF, este o chestiune care ține de structura modului în care se valorifică bunurile la ANAF. De aceea, e nevoie de înființarea unei agenții specializate, așa cum se întâmplă în Olanda, Belgia, și mai ales în Franța, unde avem asemenea structuri eficiente. Noi am redactat de ceva timp principiile noii legi, vrem să le discutăm cu judecătorii și cu procurorii și, săptămâna viitoare, să închegăm un proiect de act normativ, care să poată fi supus dezbaterii publice", a spus ministrul, după ședința de bilanț a DIICOT, conform Agerpres.

Întrebat de ce s-a decis abia acum înființarea unei astfel de agenții, Cazanciuc a făcut trimitere la 'voința politică'.

Citește și: CSM laudă bilanţul DIICOT: O performanţă remarcabilă

"Prima directivă europeană a fost emisă în 2005, ea a fost transpusă în legea națională în 2012, la 7 ani de la directivă. Nu eram eu la conducere atunci, dar a durat șapte ani de zile, apropo de voința politică. Ulterior, s-au regăsit dispoziții în Codul Penal, în 2009, care a intrat în vigoare în 2014, alți cinci ani. Noi avem deja un an de zile de la intrarea în vigoare a codurilor și sunt acolo noi instituții despre care și procurorii învață să le aplice cât mai eficient, și judecătorii la fel', a declarat ministrul Justiției.

Cazanciuc a dat asigurări că, până la sfârșitul lunii martie, va fi conturat un proiect privind funcționarea acestei structuri pentru recuperarea prejudiciilor.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, difuzat miercuri, Guvernul a aprobat recent un Memorandum prin care se demarează procedurile de înființare a unei Agenții specializate în administrarea bunurilor sechestrate în cadrul procedurilor judiciare penale.

Memorandumul prevede promovarea de către Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor Publice a unui act normativ prin care să se înființeze această Agenție până la sfârșitul lunii martie.

În același timp, în urma discuțiilor dintre ministrul român al justiției și omologul francez, în perioada 9-11 martie, va efectua o vizită de lucru la București șeful Agenției specializate în managementul bunurilor sechestrate și confiscate din Franța (A.G.R.A.S.C.).

Totodată, în perioada imediat următoare, experți ai United States Marshal Service vor sprijini Ministerul Justiției în procesul de operaționalizare a Agenției.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ